Le tout nouveau testament

Le tout nouveau testament (2015)

Film1
7.2 / 10
12
Pers
74% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Komedie
Regie: Jaco van Dormael
Cast: BenoÓt Poelvoorde, Pili Groyne, meer »
Lengte: 113 minuten
Land: BelgiŽ, Frankrijk, Luxemburg
Taal: Frans

Komedie met BenoÓt Poelvoorde als God - een Brusselaar - die in moet grijpen wanneer zijn dochter de sterfdata van iedereen op aarde verspreidt

God bestaat echt: hij woont in Brussel samen met zijn vrouw en zijn tienjarige dochter Ea. Via zijn computer regelt of eerder ontregelt hij alles op aarde. Op een dag komt Ea in opstand tegen de hatelijke houding van haar vader. Ze hackt zijn computer en verspreidt de sterfdata van iedereen op aarde. Een actie die grote gevolgen heeft voor de mensheid. Voor God is er geen enkele andere optie meer dan zich onder de bevolking te mengen en daar ontdekt hij wat voor een lelijke wereld hij geschapen heeft.

Le tout nouveau testament is een komedie van de Waalse regisseur Jaco van Dormael, bekend van de films Toto le hťros, Le huitiŤme jour en Mr. Nobody. De hoofdrol wordt gespeeld door heethoofd BenoÓt Poelvoorde, die ooit debuteerde met het controversiŽle C'est arrivť prŤs de chez vous en later rollen had in komische films als Les convoyeurs attendent, Le vťlo de Ghislain Lambert, Podium en Rien ŗ dťclarer. Ook was hij te zien in het romantische drama 3 coeurs. • Pers - 74%  
  90

  God is een chagrijn en hij woont in Brussel

  "Het resultaat is een eclectisch kunstwerk waarin het narratief verrijkt wordt met een ironische voice-over, tussentitels uit de zwijgende film, het gebruik van maquettes en animatiebeelden."

  Omar Larabi - De Filmkrant
  80

  Droom en werkelijkheid geklutst in Le Tout Nouveau Testament

  "Maar uiteindelijk is Le tout nouveau testament vooral van Van Dormael zelf en voelt het als een geschenk om je eindelijk weer in diens geÔnspireerd gekke universum onder te dompelen."

  Kevin Toma - De Volkskrant
  80

  Een goddelijke komedie

  "Maar afgezet tegen het cerebrale drama van die vorige film lijkt Van Dormael zich in de komedie van Le tout nouveau testament veel meer thuis te voelen. Casting, dialogen, ritme: alles klopt."

  Ronald Rovers - Cinema.nl
  80

  God bepaalt met computer lot mensheid

  "Met zijn magisch-realistische aanpak weet deze regisseur allerlei dwaze wegen in te slaan, vol verwijzingen naar de bijbel, maar wel vol melancholie."

  Ab Zagt - AD
  80

  God bestaat: het is een alcoholistische bullebak

  "In Le tout nouveau testament bevrijdt de mensheid zich van een benauwende religie en een verstikkend godsbeeld. Komisch, maar daarom niet minder serieus, rekent de film af met de oudtestamentische wraakzuchtige God en verbant deze naar een uithoek van de wereld. Het leven op aarde knapt er flink van op."

  Jos van der Burg - Het Parool
  80

  Wat als we geen God hadden, maar een Godin?

  "Geweldig zoals de Belgische komiek BenoÓt Poelvoorde als het opperwezen raast en tiert, en zich in een walm van bier en tabak onaantastbaar waant. Van zijn vrouw en dochter, die hij mishandelt, en die geen kant op kunnen, heeft hij niets te vrezen. Denkt hij."

  Belinda van de Graaf - Trouw
  70

  Bijbelse geschiedenis herschreven

  "Intussen zit haar vertoornde vader haar wel op de hielen in deze aanstekelijke komedie, die een origineel uitgangspunt doorvoert tot in het absurde. Gaandeweg verliest Van Dormaels film daarbij wat stoom, al blijven er ook dan voldoende momenten vol vrolijke verwondering over."

  Marco Weijers - Telegraaf
  70

  Vaak niet verrassend

  "Ondanks de originele en prikkelende opzet van het verhaal slaagt Le Tout Nouveau Testament er vaak niet in om verrassend te zijn. (..) Af en toe lijkt de film wel verdwaald in een bos vol Bijbelse verwijzingen, hierdoor raakt de initiŽle boodschap nog al eens onder gesneeuwd."

  Jasper Kars - Filmpjekijken.com
  60

  Een stortvloed van ideeŽn in plaats van een afgerond verhaal

  "..Van Dormaels leek eerder uit te zijn om een stortvloed aan ideetjes op de kijker te torpederen dan met een solide, mooi afgerond verhaal te komen waar ook nog eens een boodschap in verscholen zit. Een gemiste kans is het nalaten om de diverse evangeliŽn van een duidelijke en scherpe maatschappijkritische noot te voorzien."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  60

  Ontsporend meesterwerkje

  "Alles is olijke montage in Le tout nouveau testament. De film draaft erin door en wordt meer en meer style over substance. De originaliteit van het verhaal, de motor van ieder meesterwerk, begint te pruttelen. Tegen het einde rijdt de auto alleen nog maar op gebakken lucht."

  Bob van der Sterre - Indebioscoop.com
  60

  Wat verandert als iedereen zijn sterfdatum weet?

  "Het eerste deel van Jaco Van Dormaels film is heel sterk, qua ideeŽnrijkdom, fantasierijke terzijdes en surreŽle invallen (..) Maar dan worden de ideeŽn dunner. De grap dat Catherine Deneuve met een gorilla gaat samenwonen, komt zelfs rechtstreeks uit Max mon amour."

  Andrť Waardenburg - NRC Handelsblad
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 5 november 2015
  Distributeur: Independent Films
  Alternatieve titel: The Brand New Testament