Race

Race (2016)

Film1
6.5 / 10
13
Pers
57% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Biografie, Drama, Sport
Regie: Stephen Hopkins
Cast: Stephan James, Jason Sudeikis, meer »
Lengte: 134 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Kijk nu

Biografisch sportdrama over de legendarische Afro-Amerkaanse atleet Jesse Owens die tijdens de Olympische Spelen van 1936 vier gouden medailles won

In de jaren dertig traint de getalenteerde Afro-Amerikaanse atleet Jesse Owens voor de Olympische Spelen in Berlijn, ten tijde van de toenemende rassendiscriminatie in Nazi-Duitsland. Samen met zijn coach Larry Snyder zet hij alles op alles om, ondanks de dreigende omstandigheden, zijn droom als Olympisch kampioen waar te maken.

In dit biografische drama van Stephen Hopkins kruipt acteur Stephan James (Selma) in de huid van de iconische atleet Jesse Owens, die tijdens het naziregime van Hitler maar liefst vier gouden medailles in de wacht sleepte tijdens de Olympische Spelen in Berlijn in 1936. Een indrukwekkende prestatie waarmee de Afro-Amerikaanse sporter geschiedenis schreef. Andere rollen zijn voor Jason Sudeikis, Jeremy Irons, William Hurt en Carice van Houten. • Pers - 57%  
  80

  Kundig raciaal drama over Jesse Owens en de tijdgeest

  "Owens' meest gracieuze moment komt wanneer hij, als gevierde sportster, terug in eigen land de dienstingang naar een galadiner moet nemen. Hij doet het goedmoedig: hij weet wat hij waard is."

  Remke de Lange - Trouw
  60

  Fraai eerbetoon Jesse Owens

  "Met Race heeft Owens eindelijk de film gekregen die hij verdient. Zijn vertolker Stephan James speelt hem afgewogen, zowel lijdzaam als strijdbaar."

  Ab Zagt - Algemeen Dagblad
  60

  Heiligenleven van stoÔcijnse sportheld

  "Race durft geen keus te maken: Owens' zegetocht mag niet in een kwaad daglicht staan."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  60

  Historisch plaatjesboek

  "Hopkins' film heeft het karakter van een verzorgd, maar ook wat overvol plaatjesboek. Een anekdotische geschiedenisles die het meer moet hebben van losse 'feiten' en intrigerende weetjes, dan van pakkende inzichten en verbanden. Race prikkelt onze historische nieuwsgierigheid, maar bevredigt deze niet."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Net boeiend genoeg

  "Owens' underdogstory blijkt net boeiend genoeg voor zijn eigen film, maar het is moeilijk te ontsnappen aan de gedachte dat sommige bijrolspelers misschien wel veel interessanter filmmateriaal waren geweest."

  Thierry Verhoeven - Filmtotaal
  60

  Oerdegelijk maar kleurloos

  "Jesse Owens, de man die zo veel hordes moest overwinnen op zijn weg naar eeuwige roem, verdient een biografische film die net zo veel ambities uitstraalt als hij destijds, en dat is het brave 'Race' niet. De film is zeker niet slecht en heeft zijn momenten, maar stijgt nooit boven de middelmaat uit. Oerdegelijk maar kleurloos."

  Patricia Smagge - Cinemagazine
  60

  Opvallend positief

  "Opvallend positief is het beeld van de door Carice van Houten gespeelde Leni Riefenstahl. Dat zij Goebbels de mantel uitveegt, omdat hij haar cameramensen verbood om de races van Owens voor haar 'sportfilm' Olympia te filmen, toont haar als een moedige vrouw, die niet bang is om het regime te schofferen. De nazi-opportunist Riefenstahl is hier ver weg. Niet alleen Owens zal postuum tevreden zijn over Race."

  Jos van der Burg - De Filmkrant
  50

  Matige film over iconisch atleet

  "Regisseur Stephen Hopkins en zijn schrijvers voorzien Race van alle verwachte sport- en biografische filmelementen (...), toch overstijgt Race deze losstaande elementen nooit en brengt deze niet samen. Natuurlijk, met alle interessante historie is er best veel te zien dat fascineert. Maar met z'n losse structuur struikelt Race uiteindelijk toch over de finishlijn."

  Lucas Versantvoort - FilmVandaag.nl
  40

  Marathon zonder kleur

  "Op de redactie van Indebioscoop zouden we Race bestempelen als 'pizza-film': een cinematografisch tussendoortje zonder kraak of smaak. Hap, slik, weg."

  Cor Oliemeulen - Indebioscoop.com
  40

  Saaie behandeling van rijk materiaal

  "Het is alsof de filmmakers hun hoofdpersoon niet helemaal serieus nemen in deze vlakke en wijdlopige biopic. Er wordt geen enkele vorm van spanning gecreŽerd rond het dilemma van de zwarte atleet Jesse Owens in de jaren dertig."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 30 juni 2016
  Distributeur: Entertainment One Benelux