Anomalisa

Anomalisa (2015)

Film1
6.3 / 10
20
Pers
84% 14
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Animatie, Drama, Komedie
Regie: Charlie Kaufman, Duke Johnson
Cast: David Thewlis, Jennifer Jason Leigh, meer »
Lengte: 90 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Stopmotion-animatiefilm van Charlie Kaufman over een man die worstelt met de alledaagsheid van zijn leven, totdat hij de onopvallende Lisa ontmoet

Michael Stone, getrouwd, vader en gerespecteerd auteur van 'Hoe kan ik ze helpen?' is totaal verlamd door de sleur van alledag. Op zakenreis naar Cincinnati, waar hij een toespraak moet houden op een congres voor klantenservicemedewerkers, neemt hij een kamer in het Fregoli Hotel. Daar ontdekt hij tot zijn grote verrassing een mogelijke uitweg uit zijn wanhoop als hij de onopvallende Lisa ontmoet, een salesmedewerkster van bakproducten uit Akron. Misschien is zij wel de liefde van zijn leven, maar misschien ook niet.

De eigenzinnige scenarist Charlie Kaufman baseerde de animatiefilm Anomalisa op zijn gelijknamige toneelstuk uit 2005. Kaufman, wiens scenario voor Eternal Sunshine of the Spotless Mind werd bekroond met een Oscar, regisseerde de film samen met Duke Johnson, die eerder de bijzondere aflevering Abed's Uncontrollable Christmas uit de sitcom Community maakte. Anomalisa werd gefinancierd met een Kickstarter campagne en wist het te schoppen tot een Oscarnominatie voor Beste Animatiefilm.**********

Film1 Recensie: Echter wordt een animatiefilm niet

Anomalisa is een van de meest originele films sinds tijden, een anomalie op zich. De loodzware thema's die gepaard gaan met deze confronterende zoektocht naar geluk zullen je nog lang blijven achtervolgen, animatie of niet. De prachtige stop-motionvorm zorgt in eerste instantie misschien voor afstand, maar legt al snel bloot hoe echt deze film eigenlijk is.

Lees verder
 • Pers - 84%  
  100

  Bedrieglijk simpel

  "Anomalisa is juist bedrieglijk simpel. Qua plot in twee zinnen na te vertellen, maar de zeggingskracht vergroot en verdiept hoe langer je over de film nadenkt. Hoe beter je luistert; naar het misverstand in de taxi, de woorden van Michael bij zijn thuiskomst."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  100

  Echter wordt een animatiefilm niet

  Anomalisa is een van de meest originele films sinds tijden, een anomalie op zich. De loodzware thema's die gepaard gaan met deze confronterende zoektocht naar geluk zullen je nog lang blijven achtervolgen, animatie of niet. De prachtige stop-motionvorm zorgt in eerste instantie misschien voor afstand, maar legt al snel bloot hoe echt deze film eigenlijk is.

  Jan-Peter Rook - Film1
  100

  Een anomalie

  "De meeste films willen een goed verhaal te vertellen. Sommigen willen vernieuwing brengen binnen het medium. Een zeer kleine groep doet beiden, en laat vorm en inhoud elkaar niet alleen ondersteunen, maar naar een hoger niveau tillen. Anomalisa is er zo één. Een anomalie."

  Julius Koetsier - The Cult Corner
  100

  Kwetsbare poppen diep ontroerend

  "De melancholische gedachtenspinsels van Kaufman, de animatie-expertise van Duke Johnson en het stemtalent van de drie acteurs leverden samen uiteindelijk een indrukwekkende, intieme en vooral ook unieke film op. Een anomalie, of in dit geval liever: een Anomalisa."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  90

  De nieuwe Kaufman is ontroerend en intiem

  "Het zal niet iedereen aanspreken, maar het heeft de kracht en moed om sommige mensen zeer persoonlijk aan te spreken of juist tegen het zere been te schoppen. Het is alleen wel erg somber en mist een opbeurend en betekenisvol einde."

  Jeroen Admiraal - Moviescene.nl
  90

  Enig in zijn soort

  "Het verhaal van Anomalisa is in de kern niet erg groots en eindigt misschien wat plots. Maar met een symfonie van elementen die de poppen ontzettend menselijk maken en buitengewoon slimme animatie, is de film enig in zijn soort, net als het titulaire sneeuwvlokje zelf."

  Martijn Hamerling - FilmTotaal
  90

  Individualiteit is niet wat het lijkt

  "Van al deze vaardigheden zijn het bovenal de natuurlijke beweging van de poppen en het scenario van Anomalisa die de film zo briljant maken. De stop-motion figuren bezitten de achteloze maniertjes en lichaamstaal waar menig acteur jaloers op zou zijn."

  Maaike Tol - Filmvandaag.nl
  90

  Meer menselijk dan mogelijk

  "De wereld die hier geschept wordt is typisch Kaufman: een mannelijke loser in een bizarre wereld. Maar voor Anomalisa moeten we ook de meesterlijke animatie benoemen waarvoor we co-regisseur Duke Johnson verantwoordelijk is."

  Quirijn Foeken - Biosagenda.nl
  80

  Film met poppen die toch diepmenselijk is

  "Merkwaardig: 'Anomalisa' heeft uitsluitend poppen en slechts drie stemmen, toch is het één van de meest diepmenselijke films in tijden."

  Remke de Lange - Trouw
  80

  Zelden is animatie zo creatief als in Anomalisa

  "Bedrieglijk eenvoudige vondsten laten Anomalisa onderhuids broeien. Kaufman slaagt erin de gemoedstoestand van de hoofdpersoon naar een unieke animatiestijl te vertalen."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  80

  Zelfs seksscènes ontroeren in meesterlijk poppendrama

  "Ook met poppen in plaats van acteurs maakte Charlie Kaufman (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) een meesterlijk melancholisch drama. Er moet eindeloos gepriegeld zijn om alles in deze stop-motion animatie zo menselijk te krijgen."

  Tisha Eetgerink - AD
  70

  Mooie en menselijke boodschap

  "Maar om de ware schoonheid van onze medemens te kunnen registeren, is meer tijd, moed en oprechtheid nodig. Dat is al met al toch een mooie en vooral menselijke boodschap. Die had in Anomalisa alleen wel wat sneller geopenbaard kunnen worden."

  Wouter Los - Cinemagazine
  60

  Banaal verhaaltje, briljant gebruik van poppen

  "Maar pretentie alleen kan een film niet naar een hoger plan tillen. Erg mooi gemaakt is Anomalisa echter zeker."

  Raymond van den Boogaard - NRC Handelsblad
  40

  Een product dat nauwelijks een willekeurige sitcom-aflevering overstijgt

  "Anomalisa weet ondanks de vele lof die de film van het internationale filmjournaille ten deel viel, niet te overtuigen. Het lijkt er veel meer op dat de grote naam die Kaufman met zich meedraagt neurotisch en krampachtig zoekt naar het nodige applaus."

  Ralph Evers - Indebioscoop.com
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 25 februari 2016
  Distributeur: Universal Pictures International