Fissa

Fissa (2016)

Film1
6.7 / 10
15
IMDb
5.4 / 10 334
Pers
62% 9
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Komedie
Regie: Bobby Boermans
Cast: Yannick van de Velde, Abbey Hoes, meer »
Lengte: 94 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands

Komedie waarin de populaire Max de nerd Ruben helpt een knalfeest te geven, als die hem op zijn beurt helpt met studeren voor de examens

Max en Ruben, hartsvrienden van jongs af aan, zijn in het laatste jaar van de middelbare school uit elkaar gegroeid. Max heeft gekozen voor een meer populair bestaan ten koste van zijn cijfers, terwijl nerd Ruben ervan droomt de blits te maken als DJ op een eindexamenfeest. Wanneer Max beseft dat hij geen diploma gaat halen en Ruben vreest dat 'zijn' eindexamenfeest rampzalig slecht bezocht zal worden, besluiten ze de handen weer ineen te slaan. Tijdens een krankzinnige eindexamenperiode eindigend in een onwaarschijnlijk feest, leren de jongens zichzelf en elkaar pas echt goed kennen.

Twee jaar na zijn originele filmproject APP is regisseur Bobby Boermans terug met deze wilde tienerkomedie, naar een scenario van acteur en cabaretier Martijn Hillenius (Aanmodderfakker), die onder meer meewerkt aan het radioprogramma Spijkers met Koppen. De hoofdrollen zijn voor Yannick van de Velde (De brief voor de Koning, Hoe duur was de suiker), Alex Hendrickx (Ventoux, De poel), Bilal Wahib (Spangas, A'dam - E.V.A.), Belinda van der Stoep (Alleen maar nette mensen) en Gouden Kalf-winnares Abbey Hoes (Nena).********

Film1 Recensie: Hormonale puberanarchie is grappig n intelligent

Fissa is tegen alle verwachtingen in een vlotte, grappige en zowaar intelligente film voor pubers en alles wat daarboven zit. Soms wat overdreven en de plank wordt genoeg misgeslagen, maar het gaat hier om veel meer dan een Nederlandse kopie van Project X.

Lees verder
 • Pers - 62%  
  80

  De party van het jaar

  "Het prettige van deze film is dat de Facebook-, selfie- en straattaal-generatie zichzelf heerlijk op de hak neemt. Kortom, een geslaagde feelgood-film, ook voor komedie-liefhebbers die buiten de doelgroep vallen."

  Annet de Jong - De Telegraaf
  80

  Genoeg wendingen om boeiend te blijven

  "Fissa is een onverwachts sterke Nederlandse komedie, tot de nok gevuld met chaotische tienerhumor, die het zeker verdient om de limieten van de Nederlandse bioscoopzalen te testen."

  Martijn Hamerling - FilmTotaal
  80

  Hormonale puberanarchie is grappig n intelligent

  Fissa is tegen alle verwachtingen in een vlotte, grappige en zowaar intelligente film voor pubers en alles wat daarboven zit. Soms wat overdreven en de plank wordt genoeg misgeslagen, maar het gaat hier om veel meer dan een Nederlandse kopie van Project X.

  Jan-Peter Rook - Film1
  70

  Project X in de polder

  "De film richt zich duidelijk en vooral op pubers, en is bij vlagen echt ontzettend onbeschoft. De racistische taal en stigma's die rector Dorsman bijvoorbeeld uitslaat richting Yous zijn verre van grappig. Maar ik heb er harder om gelachen dan ik misschien zou willen. Sorry daarvoor."

  Jochem Geerdink - Filmpjekijken.com
  60

  Examenfeest van testosteron-bommen komt er toch

  "Fissa is verrassend genietbaar. Boermans beziet zijn testosteron spuwende personages met veel knipogen en compassie en de dialogen zijn vaak geestig. Vooral Alex Hendrickx is in vorm als de nerderige, vlot gebekte Ruben, maar hij legt het dik af tegen Hans Kesting en Arjan Ederveen."

  Mike Peek - Het Parool
  60

  Grappig puberaal ongemak

  "uiteindelijk ontaardt de film in een enorm dansfeest waarop dj Oliver Heldens zijn ding doet en de film zichzelf verliest: alleen bravoure is niet genoeg. Maar veelbelovend zijn kleine scnes van puberaal ongemak, plaatsvervangende schaamte die erg hip is, als je het maar 'awkward' noemt."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  50

  Grappig, ondanks het vulgaire

  "Fissa is behoorlijk grof. Niet alleen vanwege de vele seksuele toespelingen en handelingen en het nogal beeldende taalgebruik, maar ook door de racistische opmerkingen van de conrector, die echt niet door de beugel kunnen. Tegelijkertijd is de film soms ook best grappig, ondanks dat vulgaire."

  Monica Meijer - Cinemagazine
  40

  Fissa is z flauw dat het bijna vermakelijk is

  "Hoogstaand is het allemaal niet, maar regisseur Bobby Boermans en scenarioschrijver Martijn Hillenius wilden ook niets anders maken dan een simpele, foute tienerkomedie. Dat lage ambitieniveau maken ze goed met een aardige dosis lef."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  40

  Leraren acteren beter dan de leerlingen

  "Eigenlijk zijn de leraren - de hitsige lerares Frans (Miryanna van Reeden), de gefrustreerde scheikundeleraar (Arjan Ederveen) en vooral de grofgebekte rector (Hans Kesting) - veel geestiger dan de opstandige leerlingen die zij onder hun hoede hebben. Ook acteren zij veel beter dan de meeste leerlingen in deze magere komedie."

  Ab Zagt - AD
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 4 februari 2016