Krigen

Krigen (2015)

Film1
7 / 10
17
IMDb
7.1 / 10 6883
Pers
78% 9
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Oorlog
Regie: Tobias Lindholm
Cast: Pilou AsbŠk, Tuva Novotny, meer »
Lengte: 115 minuten
Land: Denemarken
Taal: Deens
Kijk nu

Deens drama over een commandant die na een missie in Afghanistan beschuldigd wordt van een oorlogsmisdaad en voor de rechter moet verschijnen

De Deense commandant Claus Michael Pedersen vecht in Afghanistan voor zijn leven, terwijl zijn vrouw Maria in Denemarken zich probeert te redden met hun drie kinderen. Wanneer Claus in een gevecht met de Taliban samen met een zwaargewonde soldaat ge´soleerd raakt, neemt hij de beslissing om het gebied te laten bombarderen zodat de reddingshelikopter sneller ter plaatse kan zijn. Als in de ru´nes van de gebombardeerde gebouwen de lichamen worden gevonden van elf Afghaanse vrouwen en kinderen wordt Michael echter beschuldigd van een oorlogsmisdaad. Plots is hij verwikkeld in een rechtszaak en een strijd om te overleven en zijn familie te behouden.

Het Deense drama Krigen van Tobias Lindholm (scenarist van Jagten en regisseur van Kapringen) werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film. • Pers - 78%  
  80

  Dogme leeft voort in sterk oorlogsdrama

  "Maar Lindholm trapt met Krigen niet in die valstrik. Zelden is moderne oorlogsvoering zo grondig, overtuigend en ontdaan van iedere vorm van opsmuk of glamour in beeld gebracht."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
  80

  Fenomenaal acteerwerk in Krigen weegt op tegen vlakte

  "Pilou AsbŠk is fenomenaal als militair die je wilt vertrouwen Ún veroordelen. Lindholm, een van de creatieve kopstukken van de Deense cinema, geeft de kijker een rol."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  80

  Je verlaat met een hol gevoel de bioscoopzaal

  "Krigen is een drama dat zijn kracht vindt in zijn realisme. En ondanks al het verdriet en verlies en de oorlog, is het allerlaatste beeld van de film nog wel het krachtigste."

  Ellen van den Braak - Filmpjekijken.com
  80

  Kijkers worden aangespoord zelf na te denken

  "Krigen speelt op knappe wijze met grote thema's als moraliteit en boetedoening, zonder het letterlijk op te lepelen. Het resultaat is een bescheiden opgezet maar erg krachtig uitpakkend drama dat meer ongemakkelijke vragen oproept dan ze beantwoordt."

  Patricia Smagge - Cinemagazine
  80

  Moreel dilemma in oorlogstijd

  "We zijn er getuige van dat Pedersen en zijn gezin klem komen te zitten in de politieke molen van wetten en regels. Asbaek speelt dat mooi ingetogen, maar we zien tegelijkertijd zijn vastberadenheid als wel zijn hulpeloosheid."

  Michel van Dam - Filmvandaag.nl
  80

  Onmenselijke beslissingen

  "Je bent een oorlogsmisdadiger voor je het weet. Tobias Lindholm, scenarist van Borgen en Jagten, liet in dit voor een Oscar genomineerde Afghanistan-drama zien hoe mensen onder extreme omstandigheden kunnen handelen."

  Leo Bankersen - De Filmkrant
  80

  Ontnuchterend

  "Waar R intens en Kapringen ontwrichtend is, is Krigen eerder ontnuchterend. Niettemin maakt Lindholm opnieuw een film met ongekende gevoeligheid en een ongeŰvenaarde fijnzinnigheid."

  Danitsa Linders - FilmTotaal
  80

  Over de complexe afwegingen van militairen op missie

  "mooi is het contrast tussen het semantische gebekvecht van slimme juristen in een rechtszaal, versus de dagelijkse praktijk van soldaten die soms primair en snel moeten handelen."

  Remke de Lange - Trouw
  60

  Een leugentje om bestwil

  "Lindholm kiest voor een praktische oplossing. Dat is handig en diplomatiek, maar hij maakt hiermee een sterkere apotheose onmogelijk, zoals in Jagten, die wel lang nadreunt."

  Cor Oliemeulen - Indebioscoop.com
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 24 maart 2016
  Distributeur: September Film Distribution
  Alternatieve titel: A War