Land of Mine

Land of Mine (2015)

Film1
7 / 10
21
Pers
77% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Geschiedenis, Oorlog
Regie: Martin Zandvliet
Cast: Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard, meer »
Lengte: 101 minuten
Land: Denemarken, Duitsland
Taal: Duits, Deens
Kijk nu

Deens oorlogsdrama waarin jonge Duitse soldaten vlak na WOII de levensgevaarlijke opdracht krijgen om met blote handen landmijnen te ruimen

Wanneer de Tweede Wereldoorlog op z'n eind loopt wordt een groep Duitse soldaten, eerder jongens dan mannen, gevangen genomen door het Deense leger. Ze worden gedwongen een dodelijke taak ten uitvoer te brengen: het ontmantelen en ruimen van twee miljoen landmijnen die nog in de Deense stranden ingegraven liggen. En dat met weinig tot geen training. De jongens ontdekken dat de oorlog voor hen nog lang niet ten einde is.

Het genadeloze Land of Mine won tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) de publieksprijs en de Moviezone Award. De Deense oorlogsfilm was bovendien genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film. • Pers - 77%  
  100

  Beklemmende spanning

  "Dat er doden en gewonden onder de Duitse jongens gaan vallen, staat vast. De enige vraag is: wanneer? Deze beklemmende spanning weet Land of Mine zonder moeite de hele lengte vast te houden."

  Yvonne Nijenhuis - The Cult Corner
  90

  Niet snel te vergeten

  "De explosieve spanning en het hartverscheurende drama gaan hier hand in hand: Land of Mine is een film om niet snel te vergeten."

  Scott van der Winden - Cinemagazine
  90

  Sterk spel

  "Het spel van de jonge Duitsers is erg sterk in Land of Mine. In plaats van hen allemaal een duidelijk karakter te geven, kiest Zandvliet ervoor zich niet op iedereen te concentreren. Dat is een goede keuze geweest (..)"

  Jim Pedd - Filmtotaal
  80

  Landmijnen en Duitse jochies

  "Land of Mine is schaamteloos sentimenteel: een zeer voorspelbare film over de menswording van een woesteling. Minder voorspelbaar zijn de mijnen. Er gaan er heel wat ontploffen, dat voel je aan, maar welke?"

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  80

  Onbarmhartig wachten tot het misgaat in Land of Mine

  "Door deze opzet heeft Land of Mine een enigszins voorspelbaar karakter, maar het drama (vooral hoe de Denen onbarmhartig met de gevangenen omspringen) hakt er toch in. Dat is het onomstotelijke bewijs dat deze film het beoogde doel treft."

  Ab Zagt - AD
  80

  Unieke invalshoek

  "En die spanning vertaalt zich naar de hele film. Dat resulteert in een intense kijkervaring waarvan je de volle 100 minuten je aandacht bij houdt."

  Quirijn Foeken - Biosagenda.nl
  80

  Zon, zee, strand en landmijnen

  "Zandvliet lukt het om net zo'n echt en krachtig verhaal neer te zetten en komt daardoor met Land of Mine in een rijtje van indrukwekkende oorlogsfilms."

  Daan de Vries - Filmvandaag.nl
  70

  Duister oorlogsverleden Denemarken

  "Het interessantste aspect van Land of Mine - Under Sandet is de Deense zelfkritiek. Daarvan kunnen we in Nederland iets leren. Schreeuwen hier ook niet netelige kwesties om taboedoorbrekende films? Waar blijven de films over de 'politionele acties'?"

  Jos van der Burg - De Filmkrant
  70

  Ontwikkeling te schematisch

  "Helaas blijft die ontwikkeling in de handen van regisseur Martin Zandvliet te schematisch waardoor het gedrag van Rasmussen vooral verwart. (..) Wat Zandvliet wel goed laat zien is hoe sentimenten zich een weg in een oorlog werken en maken dat alles over iets anders gaat dan aan het oppervlak wordt gesuggereerd."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  60

  Jonge Duitse gevangenen bruut ingezet als mijnenvegers

  "Toch weet Land of mine, dankzij intense beelden en een zorgvuldige spanningsopbouw, dit belangrijke vergeten verhaal op een indringende manier in beeld te brengen."

  Joost Broeren - Het Parool
  60

  Land of Mine is niet subtiel, wel kraakhelder

  "Subtiliteit voert in Land of Mine niet de boventoon, maar de knappe opbouw van de film draagt zeker bij aan de spanning en is onbetwist effectief. Soms vliegt de plot wat uit de bocht, maar daar staat mooi ingetogen spel van de jonge cast tegenover."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  60

  Land of Mine vertelt het vergeten verhaal over levende mijnenvegers

  "Een tragisch verhaal over een jonge Duitse soldaten die na de Tweede Wereldoorlog 45 duizend mijnen moeten ruimen aan de Deense kust. Maar dankzij de indringende beelden wordt dit vergeten verhaal goed in beeld gebracht."

  Joost Broeren - Het Parool
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 31 maart 2016
  Distributeur: Paradiso Entertainment
  Alternatieve titel: Under sandet