The Idol

The Idol (2015)

IMDb
6.7 / 10 1150
Pers
64% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Biografie, Drama, Komedie, Muziek
Regie: Hany Abu-Assad
Cast: Tawfeek Barhom, Qais Attalah, meer »
Lengte: 100 minuten
Land: Palestina
Taal: Arabisch
Kijk nu

Biografisch drama van Hany Abu-Assad waarin de Palestijnse Mohammed Assaf de gevaarlijke reis naar Egypte maakt om mee te doen aan de show Arab Idol

Mohammed Assaf is van jongs af aan samen met zijn zusje volledig in de ban van muziek. Terwijl hij als kind voor het entertainment tijdens huwelijksfeesten zorgde, heeft de inmiddels 25-jarige Assaf andere muzikale ambities. Hij wil meedoen aan de tv-talentenjacht 'Arab Idol', waarvoor hij vanuit de Gazastrook een gevaarlijke reis naar Egypte zal moeten afleggen. Zonder paspoort, in het geheim de grens passerend en zonder uitnodiging voor zelfs maar een auditie, neemt hij het risico en met succes.

In 2013 bezorgde Mohammed Assaf zijn thuisland een zeldzame overwinningsroes met het officieuze Palestijnse volkslied 'Ali al-Keffiyeh' en is het jonge talent verantwoordelijk voor een uniek, bevrijdend moment van nationale trots in Palestina. Deze reconstructie werd geregisseerd door de Nederlands-Palestijnse filmregisseur Hany Abu-Assad, bekend van Paradise Now. • Pers - 64%  
  80

  Gezang in Gaza

  "Hoewel regisseur Abu-Assad er niet in slaagt het verwachte gevoel van euforie op te roepen bij het slot van zijn feelgoodfilm, is The Idol een succes, al is het maar vanwege de emotionele directheid van zijn regie en het sterke jonge acteurskwartet."

  Lucas Versantvoort - Filmvandaag.nl
  80

  The Idol vindt balans tussen Hollywood en Gazastrook

  "The Idol vindt een slimme balans tussen lyriek en realisme; tussen hapklare dromen en een oprecht drama. Goed getroffen zijn de twijfels en paniek die de ster-in-wording overvallen."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  80

  Waargebeurd sprookje in Gaza

  "Het is een geweldige geschiedenis, met veel humor verteld. Met name de scènes met de kinderen zijn ijzersterk, al blijft de film daar iets te lang hangen. Maar wie wil er nou afscheid nemen van zijn dromen?"

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  70

  Emotionele climax blijft uit

  "Op theatrale wijze wordt acteur Tawfeek Barhom ingewisseld voor de echte Mohammed Assaf die het slotakkoord mag verzorgen. Het heeft een vervelend neveneffect, want het dramatische subplot dat essentieel is voor Mohammeds motivatie om door te zetten, komt abrupt tot een eind en de emotionele climax blijft uit."

  Martijn Hamerling - Filmtotaal
  60

  Als een Palestijn 'Arab Idol' wint, is Gaza uitzinnig van vreugde

  "Oppervlakkig gezien lukt dat uitstekend met het conventioneel vertelde sprookjesverhaal, maar wie even nadenkt, trekt een treurige conclusie: dat een volk zo uit zijn dak gaat na het winnen van een tv-zangspelletje, wijst op een volkomen uitzichtloos en deprimerend bestaan."

  Jos van der Burg - Het Parool
  60

  De raket van Palestina

  "De lange, moeizame weg naar succes is een favoriet onderwerp voor film. The Idol is een inspirerend Palestijns sprookje dat werkelijkheid wordt."

  Cor Oliemeulen - Indebioscoop.com
  60

  Palestijns sprookje uit Gaza

  "Verwacht theatraal en, met uitzondering van Hiba Attalah, geen groots acteertalent. Maar bedenk dat deze feelgood in Gaza zelf is opgenomen met een compleet lokale crew en het is snel vergeven."

  Tisha Eetgerink - AD
  60

  Van schoonheid en hoop

  "Abu-Assad laat zich net te veel vangen in de clichés van de sportfilm (underdog wordt winnaar), en verschiet zo de belofte die de film in het eerste uur creëerde."

  Joost Broeren - De Filmkrant
  50

  Euforie van de menigte wordt nooit voelbaar bij de kijker

  "Vrijwel alles dat politiek dreigt te worden, wordt hier teruggebracht tot een persoonlijk conflict, dat ook op persoonlijke gronden kan worden opgelost. En juist daardoor voelt het gewicht van de slotakte onevenredig en wordt de euforie van de menigte nooit voelbaar bij de kijker."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  40

  Melodrama laat kinderlijke hang naar plezier en schoonheid zien

  "Als eerbetoon begrijpelijk, maar in een speelfilm dramatisch niet sterk."

  Remke de Lange - Trouw
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 2 juni 2016
  Distributeur: September Film Distribution
  Alternatieve titel: Ya Tayr El Tayer