Een man die Ove heet

Een man die Ove heet (2015)

Film1
7.3 / 10
21
Pers
65% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie
Regie: Hannes Holm
Cast: Rolf Lassgård, Johan Widerberg, meer »
Lengte: 116 minuten
Land: Zweden
Taal: Zweeds
Kijk nu

Zweedse boekverfilming over een 59-jarige mopperkont, die dankzij het contact met zijn nieuwe overburen langzaam weer ontdooit

Ove is 59 jaar oud, rijdt in een Saab en staat bekend als de mopperkont van de buurt. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Vooral tegen zijn directe omgeving in de wijk waarin hij woont. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt, terwijl hij foutief geparkeerde fietsen verplaatst en de inhoud van afvalbakken controleert. Er is een reden dat hij met dit imago zijn buurtbewoners bewust op afstand houdt, maar die houdt hij voor zichzelf. Tot de nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus omver rijden. Het blijkt het begin van een onverwachte vriendschap, die Ove de mooie kant van het leven weer laat zien.

Het komische Zweedse drama Een man die Ove heet is gebaseerd op het gelijknamige boek van journalist en schrijver Fredrik Backman. • Pers - 65%  
  80

  Feelgoodfactor krijgt niet de overhand

  "Erg bezwaarlijk zijn deze semi-sentimentele cliché's overigens niet. Het leidt tot het besef dat Ove niet alleen maar een zeurpiet is, maar een groot gevoel heeft voor rechtvaardigheid en behoefte heeft aan duidelijkheid en orde in een leven dat is getekend door verlies en tragiek. De feelgoodfactor krijgt niet de overhand, maar Holm schurkt er dicht tegenaan."

  Arjan Welles - Filmtotaal
  80

  Magistraal gespeelde Zweedse brompot

  "Natuurlijk moet Ove zijn liefde voor mensen en het leven hervinden in de loop van de film, dat ligt voor de hand. Maar die moraal wordt er niet al te zeer ingewreven. Een man die Ove heet is een van de meest geslaagde films, bestemd voor een zo breed mogelijk publiek, die dit jaar in de bioscoop te zien zal zijn."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
  70

  Droge humor, melodrama en klucht

  "In de verfilming van de bestseller Een man die Ove heet wisselen droge humor, melodrama en klucht elkaar af. De stemmingswisselingen worden overbrugd door een sterke cast."

  Hannes Holm - De Filmkrant
  70

  Ontwapenende oproep tot solidariteit

  "Regisseur Hannes Holm glijdt daarin soms wel even onderuit in goedkoop sentiment, maar desondanks blijft zijn film overeind als ontwapenende oproep tot solidariteit. Vooral met dank aan hoofdrolspeler Rolf Lassgård. Zijn even komische als treurige spel is minder uitbundig dan dat van Nicholson, maar doet intussen niet onder voor dat van de meervoudig Oscarwinnaar."

  Fabian Melchers - De Telegraaf
  70

  Zweedse mopperkont

  "Dat niet iedere grap of verhaallijn even goed uit de verf komt is slechts een kleine kanttekening in een dramatisch verhaal dat opvallend luchtig gebracht wordt. Alle acteurs spelen met zichtbaar plezier. Maar het is vooral gelauwerd acteur Lassgård die de film draagt. Dit Zweedse komedie-drama laat je zowel glimlachen als ontroeren."

  Michel van Dam - FilmVandaag.nl
  60

  De leegte en nutteloosheid nu Sonja er niet meer is

  "Het resultaat is een bescheiden variant op die andere recente Zweedse hit, De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Daar zagen we een leven vol heldendaden op het grootse toneel van de wereldgeschiedenis. Oves heldendom zit juist in de moed van een gewoon, goed geleefd leven."

  Joost Broeren - Parool
  60

  Een man die Ove heet bevat juiste dosis zachtaardigheid

  "Holm laat mensen zien dat je ook met een wat zachtere blik kunt kijken naar de mensen in je naaste omgeving. Ook de meest cynische bioscoopganger kan bijna niet anders dan zich uiteindelijk gewonnen geven."

  Floortje Smit - De Volkskrant
  60

  Feelgood-drama over een Zweedse donderwolk

  "Een nieuwe Iraanse buurvrouw die zoals alle Iraanse buurvrouwen heel lekker kan koken, doorziet Ove's geblaf. Jammer dat de film haar en de andere personages weinig achtergrond geeft, maar het is dan ook een film over een man die Ove heet."

  Ronald Rovers - Trouw
  60

  Prima vermaak

  "Een man die Ove heet mist (...) de absurde, kleurrijke en knotsgekke avonturen die De 100-jarige zo genietbaar maakten en blijft steken in een nogal voorspelbaar, meer tragisch dan komisch portret. Prima vermaak, maar ook zo weer vergeten."

  Patricia Smagge - Cinemagazine
  60

  Regelneef blijkt ongewild een charmante brompot

  "Acteur Rolf Lassgård laat zijn mondhoeken op overtuigende wijze naar beneden hangen en weet het weinig vernieuwende gebrom toch charmant te verkopen."

  Tisha Eetgerink - Algemeen Dagblad
  40

  Zweedse zoetigheid

  "Er zal vast wel publiek te porren zijn voor Een man die Ove heet. Sentimentele films als The Green Mile, waar deze film wat van wegheeft, doen het niet voor niets zo goed in diverse toplijsten. Maar wiens maag niet bestand is tegen een stevige klodder melodrama kan deze mierzoete film beter links laten liggen."

  Damian Uphoff - indebioscoop.com
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 23 juni 2016
  Distributeur: September Film Distribution
  Alternatieve titel: A Man Called Ove, En man som heter Ove