The Red Turtle

The Red Turtle (2016)

Film1
7.6 / 10
16
Pers
87% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Animatie
Regie: Michael Dudok de Wit
Lengte: 80 minuten
Land: Frankrijk, Japan
Taal:
Kijk nu

Zwijgende animatiefilm van Michael Dudok de Wit over het levensverhaal van een man die aanspoelt op een onbewoond eiland

Een man spoelt aan op een onbewoond eiland. Hij probeert met de moed der wanhoop te ontsnappen, tot hij op een dag een mysterieuze schildpad tegenkomt die zijn leven voorgoed zal veranderen.

The Red Turtle is de eerste lange animatiefilm van de Nederlander Michael Dudok de Wit, die in 2001 een Oscar won met zijn korte film Father and Daughter. Zonder dialoog volgt het verhaal de grote etappes van het leven. De film werd geproduceerd door de vermaarde Japanse animatiestudio Ghibli (Spirited Away), die hiermee voor het eerst samenwerkt met een regisseur van buitenaf. The Red Turtle werd bekroond op verschillende filmfestivals en ontving bovendien een Oscarnominatie in de categorie Beste Animatiefilm. • Pers - 87%  
  100

  Een ware parel

  "Het eindresultaat is een schitterende animatie, met erg mooie muziek: één van mijn favoriete films van het jaar tot nu toe."

  Quirijn Foeken - biosagenda
  100

  Het lukt de drenkeling maar niet van het eiland weg te komen

  "De invloed van Ghibli is voelbaar in de aandacht voor de ritmes van de natuur - het ruisen van de bomen, de deining van de zee, het groepje strandkrabben dat als een Grieks koor de vorderingen van de drenkeling becommentarieert. Het mengt wonderlijk mooi met de meer Franse tekenstijl van de menselijke figuren, die met hun simpele maar expressieve gezichten in de verte lijken op het werk van striptekenaar Hergé."

  Joost Broeren - Parool
  100

  Opnieuw meesterwerk van Dudok de Wit

  "Dudok de Wit laat weer eens zien dat hij compromisloos is wat betreft zijn kunst. Omdat we hem vooral kennen van zijn korte films, vraag je je als kijker af of tachtig minuten film zonder dialoog wel interessant genoeg kan zijn. Maar met The Red Turtle slaagt Dudok de Wit er opnieuw in een relatief simpel verhaal om te toveren tot prachtige poëzie. Een meeslepende vertelling van begin tot eind."

  Lucas Versantvoort - FilmVandaag.nl
  100

  Uniek uitgewerkte The Red Turtle laat je kijken als een kind

  "Een betoverend geanimeerde allegorie over de cyclus van het leven. De vervagende grenzen tussen dood en leven, mens en dier, waar en onwaar moedigen je aan je ratio te laten varen en te kijken als een kind."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  90

  Gouden greep

  "The Red Turtle is een welkome vervolgstap in het oeuvre van Dudok de Wit en de samenwerking met de Japanse animatiestudio blijkt een gouden greep. Van de ondoordringbare dichtheid van het bamboebos tot de nachtelijk grijze kalmte van de zee is de houtskoolstijl van Dudok de Wit herkenbaar, maar dan vermengd met een vleugje Ghibli."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  90

  Oprecht respect

  "Van de manier waarop weer en wind het leven op het eiland beïnvloeden tot de nieuwsgierige krabbetjes die alle veranderingen op het strand inspecteren; alle beelden lijken te zijn ontstaan vanuit een oprecht respect voor en begrip van de natuur."

  Hugo Emmerzael - De Filmkrant
  80

  Animatiefilm is oase van rust

  "De verstilde beelden in The Red Turtle zijn veelal gemaakt in de tekenstijl klare lijn, die iedere kijker zal herkennen van Hergé (Kuifje). Dat levert prachtige paradijselijke taferelen op in een gezapig tempo dat niet geschikt is voor ongeduldige kijkers. De humor in de film is aan de zuinige kant, maar de krabbetjes die telkens opduiken maken één en ander goed."

  Ab Zagt - Algemeen Dagblad
  80

  Beeldenstroom in wier schoonheid je kunt dompelen

  "Zoals de constant aanwezige zee op en neer deint, is The Red Turtle een film die langzaam over je heen wast. Een beeldenstroom in wier schoonheid je kunt dompelen, om er beter uit te komen."

  Guus Schulting - The Cult Corner
  80

  Scheppingsverhaal, tijdloos en hypnotiserend

  "Het leven op aarde, met getijden en generaties, zit er in verankerd, en daarmee ook het afscheid en de dood, die je precies zoals in Father and Daughter naar de keel grijpt. Het is een verademing bij de kolderieke carrousels die animatiefilms vaak zijn, al valt ook hier plezier te beleven aan de krabbetjes die als toeschouwers op de eerste rang zitten."

  Belinda van de Graaf - Trouw
  80

  Schitterend geanimeerd

  "The Red Turtle is schitterend geanimeerd (de stijl houdt het midden tussen Miyazaki en Hergé) en voorzien van prachtige muziek. Het wel degelijk aanwezige verhaal bevat een paar mooie verrassingen. Maar de voornaamste kwaliteit is dat ondanks het gebrek aan tekst altijd volkomen duidelijk is wat er omgaat in de hoofdpersoon."

  Thierry Verhoeven - Filmtotaal
  80

  Verstild kunstwerkje

  "De gevoelens en ideeën die de regisseur weet op te roepen, prikkelen de verbeelding en nodigen uit tot bespiegeling, net als de dromerige muziek. The red turtle is een verstilde, bijna meditatieve film over de cyclus van het leven, het bestaan als hordenloop en over de mens als onlosmakelijk deel van de soms wrede natuur."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Net niet voldoende om de magie te behouden

  "Een visueel imponerende tsunami en een handvol vervreemdende droomscènes zijn dan net niet voldoende om de magie te behouden, en ook de cameo's van de krabbetjes vervallen in herhaling."

  Phil van Tongeren - Schokkend Nieuws
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 7 juli 2016
  Distributeur: Lumière
  Alternatieve titel: La tortue rouge