Don't Breathe

Don't Breathe (2016)

Film1
6.7 / 10
25
Pers
70% 8
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Horror, Thriller
Regie: Fede Alvarez
Cast: Stephen Lang, Jane Levy, meer »
Lengte: 88 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Kijk nu

Horrorthriller waarin een stel vrienden inbreekt bij een rijke man, die ondanks zijn blindheid verre van hulpeloos blijkt te zijn

Drie vrienden denken dat ze de perfecte inbraak hebben bedacht. Midden in de nacht sluipen ze het huis van een rijke blinde man binnen. Ze denken dat de klus zo geklaard zal zijn, maar ze hebben het behoorlijk mis.

De horrorthriller Don't Breathe werd geregisseerd door Fede Alvarez, die in 2013 zijn speelfilmdebuut maakte met de remake van Evil Dead, eveneens met hoofdrolspeelster Jane Levy. Het script schreef Alvarez opnieuw samen met Rodo Sayagues. De rol van de blinde man wordt gespeeld door Stephen Lang, vooral bekend als de bad guy in Avatar. • Pers - 70%  
  80

  Adembenemende thriller

  "Het levert een zenuwslopend kat- en-muisspel op met bloedstollende verwikkelingen die perfect worden uitgeserveerd. Helaas vliegt de film aan het slot behoorlijk uit de bocht."

  Ab Zagt - AD
  80

  Beklemmende expertise

  "Natuurlijk heeft Alvarez veel afgekeken, maar hij vertelt zijn verhaal met zichtbaar genot en beklemmende expertise. Je hebt het gevoel dat hij elke vluchtweg, nooduitgang en ventilatieschacht van het donkere huis kent. Net als de inbrekers zit je vast in een benarde situatie en hou je je adem in voor de dreigende blinde man. Die wordt overigens solide en sinister neergezet door Stephen Lang, die ook wat kwaadaardige ambivalentie in zijn rol weet te stoppen."

  George Vermij - Schokkend Nieuws
  80

  Geslaagde film

  "Avatar-slechterik Stephen Lang is uitstekend op zijn plaats in deze rol, diep mompelend alsof hij een oudoom van Tom Hardy speelt. Vooral zijn fysieke aanwezigheid in de film blijft lang door het hoofd rondspoken. Het maakt van Don't Breathe een geslaagde film die zich gemakkelijk schaart in het rijtje van beste horrorthrillers van 2016."

  Frank Stol - Filmtotaal
  80

  Happen naar adem

  "Don't Breathe is niet alleen sterk met plotse schrikmomenten, maar laat ook een knap staaltje bloedvergieten zien. Tel daar nog een bloedstollende scène met de waakhond bij op (Cujo verbleekt erbij) en de film doet wat ie belooft: je zit op het puntje van je stoel en je houdt je adem in. Want denk er om, die oude man hoort alles, al ziet ie geen steek."

  Suzan Groothuis - Indebioscoop.com
  80

  Inbrekers op een aanstekelijk absurde hellevaart

  "Met een inventieve en dynamische aanpak en een ontketende Lang jaagt Alvarez het publiek over een halfverduisterde achtbaan, die meer dan eens naar adem doet happen."

  Bart van der Put - Het Parool
  60

  Belaagd door blinde die met scherp schiet

  "Maar als het om het verhaal gaat stelt Don't Breathe flink teleur. De personages zijn vlak en vrij onsympathiek, waardoor echt meeleven beperkt blijft, maar het zijn de details die uiteindelijk gaan knagen."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad
  50

  Blind en bruut

  "Ondanks een verknipte draai halverwege Don't breathe, zijn het vooral de onlogische en ondoordachte plotwendingen die zich ergerlijk opstapelen. Tot de volstrekt ongeloofwaardige afronding aan toe."

  Fabian Melchers - De Telegraaf
  50

  Haperende horrorshow

  "Alvarez en co hadden beter het pretentieuze drama achterwege kunnen laten en alle remmen los kunnen gooien wat betreft horror. Zoals het er nu voor staat, is Don't Breathe een gemiste kans, een technisch knappe film die probeert te scoren qua drama en horror, maar uiteindelijk op beide fronten toch tegenvalt."

  Lucas Versantvoort - FilmVandaag.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 29 september 2016
  Distributeur: Universal Pictures International