Layla M.

Layla M. (2016)

IMDb
7.9 / 10 47
Pers
70% 8
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Mijke de Jong
Cast: Nora El Koussour, Ilias Addab, meer »
Lengte: 98 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands

Drama over een Marokkaans meisje uit Amsterdam dat zich afzet tegen haar liberale ouders en aansluiting vindt bij een groep radicale jonge moslims

De 18-jarige Layla, een jonge vrouw van Marokkaanse afkomst uit Amsterdam-West, doet eindexamen vwo. Ze is niet op haar mondje gevallen en stoort zich aan het negatieve beeld dat er is over Marokkanen en het Islamitische geloof. Layla zet zich steeds meer af tegen de liberale opvattingen van haar ouders en sluit zich aan bij een groep jonge Moslims die strijden voor acceptatie en het uitoefenen van hun geloof. Zo maakt ze kennis met de begripvolle Abdel. Layla wordt verliefd en het kost Abdel geen moeite haar over te halen hem te volgen. Maar langzaamaan en tot haar afgrijzen, realiseert Layla zich wat zijn echte bedoelingen zijn.

Regisseur Mijke de Jong was genomineerd voor een Gouden Kalf met haar films Joy en Het zusje van Katia. In 2007 wist ze deze prijs al te verzilveren met Tussenstand. Het script voor Layla M. schreef De Jong samen met Jan Eilander. • Pers - 70%  
  80

  Doorvoeld portret van jihad-bruidje

  "Met een camera die haar titelpersonage dicht op de huid zit, komen die momenten nu extra sterk binnen. Intussen vervalt De Jongs genuanceerde drama niet in het zwart-wit denken waaraan Layla zichzelf wel schuldig maakt."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Humanistische studie van extremistische rebel

  "Layla M. is een moedige film. De Jong en scenarioschrijver Jan Eilander trotseren de schreeuwers en de voorspelbare verwijten van naïviteit en maakten een film die heel dicht bij de jonge hoofdpersoon zélf blijft."

  Barend de Voogd - De Filmkrant
  80

  Radicalisme neemt plaats in van voetbal en vwo-examens

  "Mijke de Jong (Joy, Brozer) filmt, zoals altijd, dicht op de huid van haar protagoniste, die intens doch naturel vertolkt wordt door nieuwkomer El Koussour. Een belangrijk - en actueel - achtergrondverhaal dat op menselijke wijze diepgang en inzicht biedt."

  Maricke Nieuwdorp - AD
  80

  Waarom Layla zo boos is

  "Regisseur Mijke de Jong maakt van de door boerka of nikab ingekaderde ogen van Layla, die zowel kille haat kunnen uitdrukken als hevige verliefdheid, bovendien een fraai visueel motief dat subtiel door haar film is gestrooid."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad
  60

  Buitengesloten, dus zoekt Layla het in de radicale islam

  "Het valt te prijzen dat regisseuse Mijke de Jong zich samen met echtgenoot en scenarist Jan Eilander buigt over een ingewikkeld onderwerp als radicaliserende jongeren die naar het Midden-Oosten afreizen. (...) maar vrouwen zijn niet alleen meelopers die zich naïef in de strijd storten, hun geliefden achterna"

  Belinda van de Graaf - Trouw
  60

  Einde 'jihad- avontuur' verloopt te snel

  "Het is een geslaagde waarschuwing aan het adres van jonge mensen voor radicalisering zoals Kids dat indertijd was voor onveilige seks. Maar tegelijkertijd is het een gemiste kans. Hier had namelijk met iets meer aandacht voor bepaalde elementen een nog veel betere film in kunnen zitten."

  Michelle Iwema - FilmTotaal
  60

  Ook gewone meisjes kunnen radicaliseren

  "Regisseur De Jong maakt wat van die conceptuele afstandelijkheid goed door de camera constant dicht bij Layla te houden. (...) Samen met het voortreffelijke, charismatische acteerwerk van Layla-vertolker Nora El Koussour zorgt het ervoor dat je als toeschouwer niet helemaal langs de zijlijn staat."

  Wouter Los - Cinemagazine
  60

  Rebelse tiener wacht de harde werkelijkheid van Jordanië

  "Layla M. komt ver in het realistisch verbeelden van radicalisering, maar overtuigt niet helemaal. Radicale jongeren zijn van alle tijden, maar tussen kraken en naar Syrië gaan, ligt nogal een kloof. Die laat zich niet overbruggen via tienerrebellie. We kunnen een eind meegaan met Layla, maar uiteindelijk verliezen we haar."

  Jos van der Burg - Het Parool
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 17 november 2016
  Distributeur: Cinemien Film & Video Distribution