Friend Replacement

Portlandia (tv-serie, 2011)

Friend Replacement (seizoen 7, aflevering 6)

IMDb
7.3 / 10 23
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Komedie
Cast: Fred Armisen, Carrie Brownstein, meer »
Lengte: 21 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Carrie zoekt een nieuwe vriend en Jill besluit een radicaal nieuw dieet uit te proberen

Carrie zoekt een nieuwe vriend, Jill besluit een radicaal nieuw dieet uit te proberen en Ghavin opent een immense box-set. • Reacties (2)  
   • Sobek
   • woensdag 5 juni 2013
   • 11:01

   Voor de liefhebber, maar ik ben hier geen liefhebber van ;)

   • Quentin
   • zondag 30 juni 2013
   • 23:40

   Geslaagde en rake parodie op diverse 'alternatieve' types en hun merkwaardige gewoontes.

   Een feministische boekhandel, een wannabe hippe burgemeester, al dan niet fietsende 'aksievisten' met exotische piercings, ouwe hippies en trendy milieufreaks, het zijn slechts een paar van de alternaten die vlijmscherp in de maling worden genomen. Dat zelfs de eigen regisseur niet aan de satire ontsnapt lijkt de boodschap dat bepaalde groepen mensen - die zich graag als intellectueel, artistiek en moreel hoogstaand etaleren - zichzelf véél te serieus nemen - nog eens te onderstrepen. Die boodschap was niet te missen, maar het is sportief dat de makers ook zichzelf eens tegen het licht houden, zei het met een knipoog.

   De humor zal niet iedereen aanspreken. Het doet in de basis soms onwillekeurig herinneren aan de serie "Kreatief met Kurk" al is de uitwerking van "Portlandia" een stuk geraffineerder en de satire veel verder geëvolueerd. De vaak gortdroge uitvoering, de traagheid en de herhalingen (soms iets teveel) doen daar echter wel aan terugdenken.

   Wat vooral dapper is is het feit dat men de zogenaamde "progressieven" durft aan te pakken. Daarmee zet men zonder twijfel een deel van het eigen publiek te kijk. Kom daar hier maar eens om... De vaste gasten van DWDD nemen graag Wilders of Rutte op de hak, waarna we steevast worden gewaarschuwd voor dubieuze banken en graaiende ondernemers, maar een kritische blik op de salonsocialisten, babyboomende ex-krakers, BN-ers of actievoerders...? Vergeet het maar. Men 'bevuilt' het eigen nest niet. De satire is hier al net zo selectief als het 'infotainment'.

   En dat is nou nèt waartegen de makers van Portlandia op uiterst rake wijze in het geweer komen. Lui die zichzelf vreselijk serieus nemen, hun vrienden steevast 'héél okeee' noemen en denken dat zij samen de 'incrowd' zijn, terwijl ze de rest als 'fout' of 'dom' bestempelen. Portlandia laat hier de keizers zonder kleren zien, en toont aan dat ze eigenlijk best lachwekkend zijn met hun selectieve verontwaardiging, hun opportunistische acties en hun strikt gevolgde trends.

   Alleen al daarom is Portlandia het kijken waard, al is het ook vooral humoristisch. Misschien is de droge manier waarop het gebracht wordt niet voor iedereen, maar geef het een paar afleveringen de kans, en kijk hoe raak de typeringen zijn. Dan moet je er haast wel bewondering voor opbrengen.

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer