Finding Forrester

Finding Forrester (2000)

Film1
7.4 / 10
34
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Gus Van Sant
Cast: Sean Connery, Rob Brown, meer »
Lengte: 136 minuten
Land: Verenigde Staten, Canada
Taal: Engels

De hoogbegaafde zwarte jongen Jamal komt in contact met de zonderlinge oude schrijver Sean Connery in een aanstekelijk drama.

Jamal Wallace (nieuwkomer Robert Brown) is zwart, hoogbegaafd en woont in de Bronx. Omdat hij anders door zijn 'homies' als te wit word gezien doet Jamal zich echter minder goed voor. Als hij de mogelijkheid krijgt om naar een dure priveschool te gaan op basis van zijn basketbaltalent, laat hij deze kans niet schieten. Probleem: tussen de rijkelui is de arme tiener echter weer te 'zwart'. In deze tumulte tijd van zijn leven komt Jamal in contact met een ander buitenbeentje, de zonderlinge oude schrijver Forrester (Sean Connery). Forrester heeft ooit een bejubelde roman uitgebracht, maar heeft sinds die tijd geen publieke verschijningen meer gemaakt. Forrester wordt de geestelijke mentor van het jonge schrijftalent en samen gaan ze de strijd

Gus van Sant brak goed door met de hooggewaardeerde films 'Drugstore Cowboy' en 'My Own Private Idaho'. Later maakte hij de klassieke zwarte komedie, 'To Die For' waarin Nicole Kidman een overambitieuze lokale televisiepresentatrice speelt. Van Sant verspeelde grotendeels zijn status als 'persoonlijke filmmaker' echter door het sentimentele 'Good Will Hunting' te maken en zich te conformeren aan Hollywoodregels. Met zijn 'shot by shot' remake van 'Psycho' pleegde hij vervolgens heiligschennis. Met 'Finding Forrester' keert Van Sant terug naar het onderwerp van zijn grootste commerciŽle succes, 'Good Will Hunting', de kwellingen van de hoogbegaafde tiener uit het lagere milieu. • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 5 april 2001
  Distributeur: Columbia Tristar Film
  Bezoekers: 17.167
 • Reacties (12)  
   • cinny85
   • zaterdag 5 maart 2005
   • 06:26

   ey, i like it!
   leuke rol voor Sean Connery en goede play voor Rob Brown :)
   het verhaal deed me ergens aan herinneren maar ik zal me mijn god niet meer weten waaraan. anyway, it's a nice film.

   • izzie
   • donderdag 9 juni 2005
   • 11:18

   ik heb deze film al eens eerder gezien en ik vind het een goede film!

   • DHR. van Spijker
   • woensdag 28 september 2011
   • 18:09

   Het is uiteraard geen echte film die gepresenteerd word door yohanna van der berg is getoont. maar de disipline is erg on der bezwaar gemaakt met allerlei woorden die niet kunnen.

   • Zakaria X11
   • dinsdag 4 oktober 2011
   • 14:03

   Ik heb hier de uitgebreide samenvatting, lees het goed en niet alles overnemen :)

   Finding Forrester

   Jamal woont met zijn moeder en broers in een achterstaande buurt. Jamal houdt zich bezig met basketbal en zijn vrienden. Jamal schrijft veel verhalen en leest veel boeken. Zijn vrienden weten niet dat hij goede toetscores haalt en veel leest. Op zijn school vinden ze dat niet cool. Zijn vriend Fly weet van de toets scores en vindt dat niet zo erg, maar Jamal wil het daar liever niet over hebben.
   Hij basketbalt elke dag met zijn vrienden en elke dag ziet hij een raam in de 4e etage die mysterieus voor hun blijkt te zijn. Ze zien de man die er woont elke dag uit het raam kijken en wanneer ze naar hem kijken zien ze hem de gordijnen weer dicht doen.
   Zijn vrienden dagen hem uit om naar het appartement te gaan van de man. En uit druk van zijn vrienden doet hij het. De volgende dag gaan jamal en zijn vrienden naar de hal van de flat waar de mysterieuze man woont. Jamal gaat met de trap naar binnen en klopt bij de deur van de man. De man schreeuwt tegen Jamal zonder dat hij de deur open doet. Jamal rent de trap op naar beneden en rent daarna met zijn vrienden naar huis. De volgende dag gaat Jamal weer naar de man en klopt op zijn deur, de deur was open en Jamal was nieuwsgierig. Jamal gaat naar binnen en ziet allemaal boeken liggen. Hij kijkt even in de boeken van de man. En Jamal was bijna betrapt en rende de deur uit naar buiten. Jamal rent de trap naar beneden en even later wist hij dat zijn tas daar nog ligt.
   De volgende dag ziet hij zn tas bij het raam hangen van de oude man. Jamal gaat weer naar boven en klopt op zn deur. De man zegt;LAAT ME MET RUST!. Jamal zegt tegen hem dat het me spijt. (De man ziet hem via een klein raampje in het midden van de deur). De man antwoord Jamal en zegt;weetje wanneer ik je vergeef? Als je vijfduizend woorden schrijft over waarom je in mijn huis bent geweest. Jamal schreef de volgende dag vijfduizend woorden En bracht het naar de man.
   De man vond de geschreven woorden van Jamal erg interessant. Uit eindelijk blijkt de man de bekende schrijver William Forrester uit de jaren 60 te zijn. Hij was een hele goede schrijver in die tijd. Hij is naar de buurt waar Jamal woont gaan wonen en is al 7jaar niet naar buiten geweest. Jamal heeft nu veel contact met Forrester omdat hij elke dag naar hem toe gaat, Jamal is een student en zit op een hoge school waar alleen maar blanke mensen zitten. Hij voelt zich niet echt gewaardeerd door die mensen. Jamal heeft een vriendin Clair leren kennen. Zij is erg lief en aardig, en meestal helpt ze Jamal bij het maken van opdrachten. Op zijn school heeft hij een goede toetsscore gehaald. En de leraren besluiten Jamal naar een betere school te sturen waar hij meer kan laten zien van zijn werk. De leraren op school zijn heel erg gemeen en streng, en de leerlingen durven niet op te komen voor hun zelf omdat ze bang zijn dat ze weggestuurd of geÔntimideerd worden door de leraren. Jamal is best stil en heeft respect voor de leraren op een leraar na. En dat is zijn leraar waar hij elke dag mee les heeft. Hij is erg jaloers op Jamal en wil Jamal weg hebben.
   Naast het bezig zijn van school doet Jamal ook basketbal. Er is een jongen die met hem samen in de team zit. Hij is erg onbeleefd en probeert Jamal uit het team te krijgen. Jamal is erg goed in basketbal en dus is het logisch dat hij nooit heeft verloren op een wedstrijd na. Jamal was bij William thuis en moest een opdracht maken voor zijn school. William had al een 'opdracht' gemaakt toen hij nog boeken schreef. Jamal dacht dat hij die wel kon mee nemen en in te leveren. De strenge leraar controleert de opdracht en ziet dat hij dat niet heeft gemaakt. Jamal was erg boos omdat hij niet wist dat hij die opdracht moest te pakken en in te leveren. William was zelf ook heel erg kwaad omdat hij tegen Jamal heeft gezegd om alles wat hier word geschreven hier blijft. William gaat fietsend naar zijn school en doet een goed woord voor Jamal. William had een brief geschreven omdat hij wist dat hij zelfmoord ging plegen. Jamal is erg droevig en gaat dan naar huis.

   • Tarkus
   • vrijdag 25 juli 2014
   • 11:02

   Pracht van een film is dit.
   Uitstekend verhaal, op een weergaloze manier gebracht door de beide hoofdrolspelers Sean Connery en zijn veel jongere tegenspeler Rob Brown.
   Het samenspel tussen beiden, ondanks het leeftijdsverschil van meer dan 50 jaar, is ongelooflijk goed.
   Ik heb echt genoten van deze prent die op het einde wel heel emotioneel wordt.
   Een aanrader deze film, zonder twijfel.

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer