« Terug naar de filmografie

Renny Harlin - Biografie

Zoals wellicht bekend is, brengt ScandinaviŽ grote mensen voort. Zo ook Renny Harlin, een twee meter lange Fin, die getrouwd is met de even zo grote Geena Davis (Thelma uit 'Thelma & Louise´). Harlin staat bekend om zijn grootschalige actiefilms zoals 'Die Hard 2: Die Harder´, met Bruce Willis. Hij beweegt zich dan ook al vanaf den beginne in het actiegenre met het Fins-Amerikaanse 'Born American´ .

De stap naar Hollywood was daarom ook redelijk vanzelfsprekend. Na twee matige films (Prison en Nightmare on Elmstreet 4), sloeg Harlin voor het eerst toe met het entertainende 'Die Hard 2´ en daarna onder meer nog met 'Cliffhanger´ , waarin Sylvester Stallone aan een berg hangt te bungelen.

Harlin, inmiddels getrouwd en de smaak te pakken krijgend, richtte samen met zijn vrouw de productie- en ontwikkelingsmaatschappij 'The Forge´ op. Een maatschappij die naast film zijn pijlen ook richtte op televisie, video, computerspelletjes en themarestaurants. In 1995 maakte Renny zodoende het stervensdure, maar gigantisch geflopte piratenepos 'Cutthroat Island´, met eega Geena als pirate. Om zich te revancheren maakte Rennis een jaar later 'The Long Kiss Goodnight´, weer met zijn vrouw in de hoofdrol, maar wel met de immer fantastische Samuel L. Jackson aan haar zijde. Hoewel de film goed ontvangen werd, was de film geen groot succes aan de box office.

Met Jackson maakte hij in 1999 ook 'Deep Blue Sea´, over genetisch gemanipuleerde haaien. Jaws meets Stier Herman of zoiets. Harlin staat dus bekend om zijn ongecompliceerde actiefilms. Weinig stichtend, maar meestal onderhoudend. Het is te hopen dat dat zo zal blijven en dat zijn wens om Š la Oliver Stone maatschappelijke betrokkenheid te tonen met een film over Greenpeace (Warriors of the Rainbow) enkel bij een wens blijft.

(filmfocus, auteursrecht voorbehouden)