« Terug naar de filmografie

Leonardo DiCaprio - Biografie

Leonardo DiCaprio heeft zijn naam te danken aan zijn gedrag als embryo. De legende gaat dat hij hevig begon te schoppen in de buik van zijn moeder op het moment dat zij een Leonardo Da Vinci aan het bewonderen was.

Iets meer dan vijf jaar later beleeft Leo zijn televisiedebuut. Hij heeft een gastoptreden in zijn favoriete TV-programma 'Romper Room' en wordt bijna van de set verwijderd wegens oncontroleerbaar gedrag. Ondanks dat is het kleine opdondertje er wel van overtuigd dat hij later acteur wil worden. "Dat komt wel, relax nu maar", wordt hem aangeraden door zijn ouders, bij wie mensen als cartoonist Robert Crumb en undergroundschrijver en notoire zuipschuit Charles Bukowski over de vloer komen.

Ondanks dit advies kan de jonge Leo niet wachten tot hij volgroeid is. Hij krijgt in zijn tienerjaren al rolletjes voor commercials en gastoptredens voor TV-series als 'Roseanne' en 'Lassie'. In 1991 speelt Leo in zijn eerste film, 'Critters III'. Een onbeduidend rolletje in een onbeduidende film. In datzelfde jaar krijgt hij een los-vaste rol als thuisloze jongere in de familie-komedie-serie 'Growing Pains'.

Leonardo's ware doorbraak komt twee jaar later met 'This Boy's Life', waarin hij Robert de Niro vrijwel van het doek afspeelt. De critici zijn enthousiast en in hetzelfde jaar krijgt hij een Oscarnominatie voor zijn rol als geestelijk minder bedeeld broertje van Johnny Depp in 'What's Eating Gilbert Grabe'. De films daarna zijn minder succesvol, hoewel de rollen weer redelijk ingewikkeld zijn: hij speelt een aan drugsverslaafde en gefrustreerde sporter in 'Basketball Diaries' en de homoseksuele dichter Rambaud in 'Total Eclipse'.

Pas met het naar deze eeuw verhuisde 'Romeo + Juliet', zit Leo weer op het juiste spoor van het sterrendom. Iets wat natuurlijk volledig bereikt wordt met James Cameron's 'Titanic'. De film ontvangt elf Oscars, waarvan geen enkele voor Leonardo. Daarna maakt hij een film met Woody Allen ('Celebrity').

Hij weigert de titelrol in de verfilming van Brett Easton Ellis' 'American Psycho'. Nu zullen we wel nooit te zien krijgen hoe Leonardo oogt, wanneer hij als een dolle door een yuppie-appartement huppelt met een afgehakt hoofd over zijn erectie. Helaas, het had een interessante ontwikkeling voor zijn imago kunnen betekenen. Voor de film 'The Beach', schijnt Leo wel 20 miljoen dollar te ontvangen, wat niet slecht is voor een 25-jarig tieneridooltje.

DiCaprio is ook te zien in 'Don's Plum'. Na vele rechtszaken te hebben aangespannen, kan Leo het niet voorkomen dat deze film in de bioscopen te zien is. Hij zegt dat hij dacht dat hij de film maakte als een vriendendienst en dacht dat de film nooit zou worden uitgebracht. Ook is Spider-Man Tobey Maguire in deze film te zien.

Een mooie samenwerking tussen Martin Scorsese en DiCaprio begint met 'Gangs of New York', waarin ook Cameron Diaz te zien is. Het historische drama speelt zich af tijdens de burgeroorlog in New York. Duizenden Ierse emigranten gaan op de vuist met de gangs die proberen de buitenstaanders te weren.

In 2002 speelt Leonardo ook in Steven Spielbergs 'Catch Me If You Can', waarin hij naast Tom Hanks staat. In 2005 volgt 'The Aviator', weer een samenwerking tussen Scorsese en DiCaprio over het leven van Hollywoodlegende en vliegtuigmagnaat Howard Hughes. De film wordt veelvuldig genomineerd voor de Oscars, en ook Leonardo maakt grote kans op een gouden beeldje. Toch komt 'The Aviator' als de verliezer uit de Oscars, het is de Beste Film niet geworden en ook DiCaprio is niet als de Beste Acteur van 2005 gekozen.

(filmfocus, auteursrecht voorbehouden)
 • Reacties (67)  
   • JohnnyDepplover17
   • maandag 19 mei 2008
   • 11:12

   hij is een goed acteur en zit er ook nog goed uit

   • filmchocolategirl
   • vrijdag 21 november 2008
   • 14:42

   Ik vond eigenlijk alle films die ik met Leo gezien heb goed. Zowel Titanic als Romeo + Juliet als The Departed en Blood Diamond. Ik vond hem vooral in What's Eating Gilbert Grape? en The Aviator heel goed acteren. En natuurlijk is hij heel erg knap!

   • vrijdag 16 januari 2009
   • 09:34

   daar heb je gelijk in hij is idd erg knap! ik vond ook dat ie in al die films goed was ik vond de titanic alleen zo zielig!

   • vrijdag 26 maart 2010
   • 10:25

   Hij is echt een goede acteur :D . Altijd als hij in films een zielig iemand speelt moet ik zo erg huilen. Hij verdiende echt een Oscar voor zijn rol in What's Eating Gilbert Grape en het is een schande dat hij geen nominatie kreeg voor zijn rol in The Departed !

   • Jacob II
   • woensdag 23 maart 2011
   • 01:03

   JohnnyDepplover17 schreef:
   hij is een goed acteur en zit er ook nog goed uit
   De mooiste kerel ter wereld vind ik hem. Vooral in zijn film 'the gangs of New York'.
   Absolute wereldtop, mijn favoriet!

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer