Tula: The Revolt
53%
Gebaseerd op 11 recensies

Recensies

Tula: The Revolt (2013)

60

Mooi eerbetoon

"De ambities van dit Nederlandse drama over een slavenopstand eind achttiende eeuw op Curaçao zijn niet bescheiden: dat blijkt wel aan de inter­nationaal ingestelde cast en het feit dat iedereen Engels spreekt. Of ze allemaal waargemaakt gaan worden, is even de vraag, maar vaststaat dat dit waar gebeurde drama z'n werk als eerbetoon aan een groep dappere mensen prima doet."

Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
60

Mooie opzet

"Tula: The Revolt vertelt over een nooit eerder op film vertoonde periode uit de Nederlandse geschiedenis. Een belangrijk verhaal dat jammer genoeg ondanks de grootse opzet te vaak in clichés vervalt."

Shelley Eimers - Cinemagazine
60

Redelijke film

"De opbouw van de film is weinig verrassend, maar heel bezwaarlijk is dat niet. Wat de film helaas niet lukt, is de kijker op indrukwekkende wijze te doordringen van de impact en significantie van de opstand die herdacht wordt als de eerste aanzet tot afschaffing van de slavernij in Nederland."

Steffan Hofland - Filmtotaal
60

Slavendrama onmisbaar lesmateriaal

"Tula is een bescheiden eposachtige film die een onderwerpt aansnijdt waar veel Nederlanders geen weet van hebben. In dat kader is deze productie onmisbaar als lesmateriaal."

Ab Zagt - AD
60

Te oppervlakkig

"Leinders vertelt een belangwekkend verhaal dat verteld moet worden. De inhoud raakt aan historisch onrecht dat nog altijd doorwerkt maar blijft te veel aan de oppervlakte door een schematische invulling van plot en karakters."

Dick Gilsing - Moviescene
60

Weinig diepgang

"Tula: The Revolt neemt je in vogelvlucht mee door een stukje geschiedenis dat zeker de moeite waard is om te vertellen. Jammer genoeg mist de diepgang die de film echt bijzonder had kunnen maken."

Merijn Wierenga - Neerlands Filmdoek
60

Wie? Wij? Slavendrijvers?

"Leinders, die zich liet inspireren door films als Braveheart, houdt het graag overzichtelijk met Tula als een Mandela avant-la-lèttre. Laten we Tula: The Revolt zien als een beginnetje. Hierna graag complexere films over de slavernij."

Jos van der Burg - De Filmkrant
40

Goede bedoelingen leiden niet tot een goede film

"Het gebrek aan cinematografische aspiraties zorgt ervoor dat Tula: The Revolt zich laat bekijken als ene verfilmde Wikipediapagina."

Berend Jan Bockting - De Volkskrant
40

Jongensboekenblik op slavernij

"Schrijver/producent/regisseur Leinders (blank en in zijn jeugd woonde hij op Curaçao) maakte met Tula: The Revolt zijn speelfilmdebuut en neemt de kijker te strak bij de hand. Zo gunt hij ons niet de vrijheid om anders te denken en voelen dan hij. Wat nogal ironisch is bij een film die zo nadrukkelijk over vrijheid gaat."

Gerhard Busch - Cinema.nl
40

Slavenopstand

"Natuurlijk is het belangrijk dat deze geschiedenis wordt onthouden, maar Tula gaat helaas aan goede bedoelingen ten onder. De helft van de tijd heb je het gevoel dat je naar met liefde gemaakt amateurtoneel zit te kijken. Ook ontbreekt de spanning: de film begint namelijk met het gruwelijke vonnis dat wordt geveld over Tula en zijn broeders."

Annet de Jong - Telegraaf
40

Weinig informatie over de slavernij

"Leinders vertelt puur het verhaal van de opstand en de liefdesrelatie tussen Tula en Speranza. Tel daarbij de weinig overtuigende confrontaties tussen slaven en leger op en je moet helaas concluderen dat Tula: The Revolt niet de geschiedkundige film is geworden die deze gitzwarte bladzijde uit onze geschiedenis verdiend had."

Jochem Geerdink - Filmpjekijken.com
Registreren Inloggen