Julia Roberts en Clive Owen over Duplicity

Geplaatst op 27 mei 2009 10:26 in Interview Film1
door Thomas David

Ex-CIA agent Claire Stenwick (Julia Roberts) en ex-MI6 agent Ray Koval (Clive Owen) zijn beiden overgestapt naar het bedrijfsleven en hebben in het geheim een relatie. Als ze verwikkeld raken in een levensgevaarlijk spionagespel, ontdekken ze welke gevolgen dit voor hun werk heeft. Want in hoeverre kan je je geliefde vertrouwen?


Clive Owen en Julia Roberts op de set met regisseur/scenarist Tony Gilroy
Waarom besloten jullie om in deze film te spelen?
Julia: Eigenlijk wilde ik gewoon met intelligente mensen werken. Ik denk dat je op die manier als acteur je beste werk aflevert. Ik zag Michael Clayton, ik ontmoette Tony Gilroy en het klikte. En ik ken Clive Owen al van Closer. Toen Tony mij belde om te vragen of ik de rol wilde spelen, zei ik direct 'ja'.

Clive: Eens in de zoveel tijd lees je een script dat zo goed is, dat je niet kunt wachten om de rol te spelen. Ik belde direct mijn agent, nadat ik de laatste pagina gelezen had van Duplicity. Ik zei tegen hem, dat dit het beste script is wat ik in een lange tijd heb gelezen. Weet je, het schrijven van goede dialogen wordt met uitsterven bedreigd. Er zijn veel scenaristen die goede scènes kunnen schrijven. Goede dialogen kom je echter niet vaak tegen. En deze film bevat naar mijn mening de beste dialogen die ik ooit uitgesproken heb.


De repetities zullen daarom wel geweldig zijn geweest.
Julia: We hebben inderdaad een geweldige tijd gehad tijdens de repetities. Het was fijn om met Tony in een vroeg stadium samen te werken, zodat we konden zien of we op de zelfde golflengte zaten. Al snel werd duidelijk dat we dezelfde taal spraken qua voorbereiding en wat voor film we voor ogen hadden.

Clive: Natuurlijk is het goed voor iedereen om tijdens de repetities te zien of we op dezelfde golflengte zitten, maar ik denk dat er een gevaar schuilt om je te goed voor te bereiden op films zoals Duplicity. Door de dialogen te vaak uit te spreken, daalt de spontaniteit. Het enige wat we tijdens de repetities hebben gedaan is het finetunen van de tekst.


Jullie hebben eerder met elkaar gewerkt tijdens Closer. Werkt het feit dat jullie elkaar al goed kennen tegen enige spontaniteit tijdens de opnames?
Julia: Ik denk dat het tegengestelde geldt. Je voelt je veel veiliger met een bekende om risico's te nemen. Je durft van alles eruit te flappen, want je weet dat jouw tegenspeler er mee uit de voeten kan. Daar komt bij dat ik deze mannen (Owen en Gilroy) erg bewonder. Ik doe er alles aan om indruk te maken op hen. Dat is mijn werk! (lacht) Waarom lach je?

Clive: Omdat het grappig is. Ik denk dat acteren met ritme te maken heeft. Hoewel Closer een ander soort film is dan Duplicity, zijn Julia en ik door onze eerder samenwerking goed op elkaar ingesteld. Sowieso liggen Julia en ik elkaar goed. We delen dezelfde acteertechniek. We verbeteren een scène door hem net zolang te spelen, totdat hij perfect is. Tijdens dit proces gebeurt er iets, waarbij we allebei controle verliezen en ons laten gaan. Wanneer je dit al eerder samen hebt gedaan, is het vertrouwd en gemakkelijk. We hebben daarom een geweldige tijd gehad.

Lees verder