Eerste Nederlandse 3D film op NFF

Geplaatst op 23 september 2009 13:13 in Nieuws, Nederlandse film, Persbericht Maurits Petri
De eerste Nederlandse 3D fictiefilm Boat Trip/Duel on water 3D wordt deze en komende week vertoond op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Het is een korte fictiefilm van tien minuten, geproduceerd door A Million Dreams.

Wereldwijd is het de eerste korte fictiefilm, opgenomen met alle nieuwste digitale technieken. Het is ook de enige 3D film die compleet gefilmd is op het water, vanaf een speciaal geprepareerde boot.


Boat Trip is live action: de film is met (twee) camera's opgenomen en vervolgens voorzien van computergegenereerde effecten. In de korte film wordt een jongen in een gemotoriseerde rubberboot lastiggevallen door een vervaarlijke powerboat. Hij heeft geen idee waarom, maar de onbekende bestuurder daagt hem uit voor een duel...

Het verfilmen van dit verhaal ging niet vanzelf. Alleen de voorbereidingen duurden al jaren. Ivo Broekhuizen, samen met Mathijs Geijskes verantwoordelijk voor scenario, regie en productie van de film: "De kennis van 3D in Nederland was beperkt, dus we hebben met mensen en apparatuur uit half Europa gewerkt. Voordat je die mensen gevonden hebt, je kennis op peil hebt, je apparatuur hebt samengesteld en alles werkend hebt, ben je een paar jaar verder.

In 3D filmen is veel complexer dan in 2D. Nog een extra uitdaging was het maken van 3D opnames vanaf een boot. De technisch hoogwaardige apparatuur is niet bestand tegen water en heeft veel elektriciteit nodig. En op boten is het eerste in ruime mate aanwezig, maar het tweede schaars".


De grote doorbraak van 3D wordt eind dit jaar verwacht met Avatar, de nieuwe speelfilm van James Cameron, de maker van Titanic. In 2010 rollen alle grote merken miljoenen 3D-ready televisies en computers uit over de internationale markten.

Boat Trip is in ultrakorte versie ook te zien in de bioscoop Cinemec Ede, onder de titel Duel on water 3D.
bron: A Million Dreams