Daniel Radcliffe beantwoordt vragen van Harry Potter-fans via Blu-ray

Geplaatst op 14 december 2009 17:00 in Interview Anneke Arentsen
Verslag van de BD Live Community Screening van Harry Potter and the Half Blood Prince

door Anneke ArentsenZaterdagavond 12 december, 21:00 uur. Het is zover: de eerste wereldwijde Warner Bros. BD Live Community Screening. Bezitters van de Blu-ray Disc van Harry Potter and the Half Blood Prince en een Blu-ray speler aangesloten op internet, kunnen vragen stellen aan hoofdrolspeler Daniel Radcliffe en producent David Barron. Film1 kijkt mee met de 100.000 deelnemers die tijdens de film persoonlijk antwoord krijgen op hun vragen.

De moderator van de Live Community Screening start de film vanuit een studio in Londen. Hij zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk antwoorden komen op zoveel mogelijk vragen, die vooraf tijdens de aanmeldingsprocedure of live tijdens de screening gesteld zijn. De antwoorden staan in een tekstvak bovenin het scherm en zijn ook te horen. Het geluid van de film staat erg zacht en het verhaal is nauwelijks te volgen. Je kunt The Half Blood Prince dus maar beter vooraf gezien hebben.

Een fan uit Chicago wil weten wat de favoriete film van Daniel is uit de hele serie: "Deel 5, ik ben het trotst op The Order of the Phoenix. Ik heb veel samengewerkt met Gary Oldman (Sirius Black). Ik ben dol op alle films, omdat er in het begin van elke film een stukje magie zit. In The Half Blood Prince blijft -zoals je nu ziet- een stukje van een kroonluchter onder de voet van Ron steken. (Dat glipt later onder zijn schoen vandaan, red.) In deel 5 maken huizen plaats voor Grimmauld Place, het hoofdkwartier van The Order of the Phoenix."


Foto van BD-Live Screening
Er worden ook minder filmgerelateerde vragen langs, zoals: wat is je favoriete voetbalteam, cricketteam en is tegenspeelster Emma Watson (Hermione Granger) in het echt net zo mooi als in de films? De leukste vragen zijn die over de persoonlijkheden van de rest van de castleden. Telkens wanneer een personage voor het eerst in de film te zien is, wordt er door de moderator een vraag over hem of haar gesteld.

"Is Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrange) net zo cool als ze eruit ziet?" Daniel moet lachen en antwoordt: "Ze is de aardigste, grappigste en gekste vrouw ooit. Ik ben haar persoonlijke assistent geworden op de set." Over Alan Rickman (Severus Snape) zegt Barron, "hij kan prachtig langzaam knipperen en wanneer hij zijn wenkbrauwen fronst!" "Hij heeft een erg droog gevoel voor humor," volgens Radcliffe.

Acteur Jim Broadbent is voor het eerst te zien in een Harry Potter-film. Hij speelt de nieuwe potions leraar Professor Horace Slughorn. Radcliffe vond het, "fantastisch om met hem te werken. Hij is in het echt heel verlegen, net als Rupert (Grint, speelt Ron Weasley, red.). Maar voor de camera wordt hij ineens heel expressief.


Foto van de BD-Live Screening
Ook vragen over het boek en de overeenkomsten en verschillen met de film komen vaak voorbij. Natuurlijk willen de fans ook weten of de drie acteurs die Harry, Ron en Hermione spelen in The Deathly Hallows deel 1 en deel 2 wel terugkomen. "Het zou raar zijn om na meer dan tien jaar, voor het laatste deel ineens andere acteurs te nemen", stelt Barron ons gerust. De opnames van films zeven en acht zijn in volle gang en worden in juni 2010 afgerond.

Na drie uur is de film en de eerste wereldwijde BD Live Community Screening voorbij. Er zijn heel veel vragen live beantwoord. Of daar ook vragen bijzaten die live werden gesteld valt te betwijfelen. De screening was tot in de puntjes geregisseerd. Bij elke scène uit de film werd een vraag gesteld, precies op het moment dat die scène begon. Alleen aan het einde werden wel live complimentjes gegeven door kijkers. Een wijze les voor het volgende BD-Live evenement: vooraf vragen bedenken en insturen.

Je kunt nog nagenieten van de screening met het onderdeel Speciale inhoud, dat alleen te zien is door in te loggen op BD Live op je Blu-ray speler. Je kan een sneak peek van Harry Potter and the Deathly Hallows downloaden. De laatste twee films lijken donkerder en spannender te worden dan de vorige delen.

Harry Potter and The Deathly Hallows Part I draait vanaf 18 november 2010 in de Nederlandse bioscopen. Part II wordt in juli 2011 verwacht.