Interview: Hans Rosenfeldt over zijn misdaadserie The Bridge

Geplaatst op 5 december 2013 09:26 in Interview Anneke Arentsen

"Een brug is een goede plek om een lijk te dumpen."

De Zweedse schrijver Hans Rosenfeldt (49) begon zijn carričre als acteur, maar na negatieve geluiden van zijn collega's koos hij voor het schrijversvak. Met succes: in 2006 werd hij door productiebedrijf Filmlance International gevraagd om een misdaadserie te pennen. In 2011 verscheen eindelijk de eerste aflevering van The Bridge, waarin precies op het midden van de Řresundbrug tussen Zweden en Denemarken een lijk gevonden wordt. In het tweede seizoen botst een vrachtschip op de brug. Film1 sprak met Rosenfeldt over de oorsprong van The Bridge, zijn fascinatie voor misdaadverhalen en natuurlijk het spannende tweede seizoen van de serie.


Hans Rosenfeldt
Hoe is de serie The Bridge ontstaan?
"De producent, het Zweedse bedrijf Filmlance International, gaf mij en twee collega's de opdracht om een tv-serie voor hen te schrijven. Ze hadden al een reeks bedacht die zich afspeelde in Stockholm en Malmö, maar deze kwam maar niet van de grond. Lasse Saarinen van Filmlance wilde graag een serie hebben die zich in Denemarken afspeelt, want in Zweden kijken we naar alle Deense programma's. Helaas kijkt niemand daar naar Zweedse producties. Daarom vroegen de producenten om een serie die zich zowel in Denemarken als in Zweden afspeelt. Het uitgangspunt was dus niet echt ons idee, maar The Bridge uiteindelijk wel."

Wilde je een soort 'culture brug' slaan tussen de twee landen?
"Dat was niet de bedoeling. (lacht) De serie heette in het begin niet eens zo. De productie begon in 2006, maar het duurde uiteindelijk tot 2011 voordat de serie op televisie kwam. De financiën waren niet meteen geregeld en ook de televisiezender zei niet meteen 'ja'. We wisten wel meteen dat er een lijk op de brug moest liggen, om zo de agenten bij elkaar te krijgen. De brug is natuurlijk een metafoor, maar hier dachten we van tevoren eigenlijk niet over na. We dachten alleen 'een brug is een goede plek om een lijk te dumpen'. (lacht)"

Het tweede seizoen van The Bridge is vanaf maandag 9 december te zien bij Film1. Wat is er anders aan die nieuwe reeks?
"We hebben het er veel over gehad: hoeveel zullen we aan de serie veranderen en hoeveel moeten we hetzelfde houden, zodat het wel herkenbaar blijft als The Bridge? We vertellen het verhaal anders. We laten de groep eco-terroristen zien, maar het gaat vooral om wie Saga (Sofia Helin) en Martin (Kim Bodnia) zijn. Ze zijn veranderd. We hebben wel vastgehouden aan het DNA van de serie - het is een tiendelige show over een meestercrimineel die zijn plan uitvoert. We werken nu aan het derde seizoen en dat willen we ook weer anders vertellen."

De drijvende kracht achter The Bridge zijn Saga en Martin. Hoe zou je hun relatie omschrijven?
"Het is een vriendschap. Er komen wel eens mensen naar me toe die zeggen dat de twee verliefd op elkaar zijn, maar wij zien dat niet. Martin is heel erg nieuwsgierig naar Saga. Hij kent geen enkele vrouw, of persoon, zoals zij. Hij wil Saga graag leren kennen. Saga heeft in haar leven nog nooit een echte vriend gehad, dus Martin wordt haar eerste echte vriend. In het tweede seizoen worden ze zelfs beste vrienden."


Martin (Kim Bodnia) en Saga (Sofia Helin) in The Bridge
Ze zijn vrienden, maar hebben elkaar na het eerste seizoen een jaar lang niet gezien. Hoe zit dat?
"Saga heeft geen zaak in Denemarken, dus heeft ze geen contact opgenomen met Martin. We zeggen het niet in de serie, maar Saga vindt dat ze mede schuldig is aan de dood van Martins zoon. Ze had hem kunnen bellen maar dat doet ze niet. Ze benadert alles rationeel. Als hij zou bellen met de vraag of ze koffie wil drinken, dan zou ze vragen waarom. Saga is wel blij dat ze Martin nu weer kan bellen voor een zaak."

Over verlies gesproken, Martin maakte in het eerste seizoen wel een hoop nare dingen mee. Waarom is het belangrijk dat hij dit doormaakt?
"De personages maken de serie. Zonder hen heb je niks. Ze moeten vooral niet perfect zijn. Je moet personages bedenken die je zelf sympathiek vindt en die de kijker aardig zal vinden. Dan kun je ze allerlei nare dingen laten meemaken. Dan pas kun je met ze meeleven. En het is ook leuker om te schrijven. Je kunt veel meer met verdriet dan blijdschap. Martin is een grote man, maar hij is wel heel gevoelig. We vonden het leuk om het hem zo moeilijk mogelijk te maken. Op het moment dat je denkt 'hij heeft het dieptepunt nu wel bereikt' dachten wij, hoe kun je het nog een graadje erger maken?" (lacht)

Stop je ook persoonlijke dingen in de verhalen die je schrijft?
"Het is onmogelijk om niet over jezelf te schrijven. Ik maak vooral gebruik van verhalen van anderen. Ik probeer ze wel een beetje aan te passen, zodat zij hun belevenissen niet herkennen. (lacht) In seizoen 2 werkt bijvoorbeeld een vrouw op het kantoor van de EU, die voor haar verjaardag een borstvergroting van haar man krijgt. Dat heb ik nog nooit aan mijn vrouw gegeven! (lacht) Maar in de serie gebeurt het wel."

Film1 promo: The Bridge - seizoen 2

Er is een Amerikaanse remake van The Bridge. Wat vind je daarvan?
"Ik dacht dat het een Amerikaanse versie van onze show zou worden, maar er is veel aan veranderd. Het zijn familieleden, hun DNA is hetzelfde, maar de serie is toch ook weer heel anders. Saga en Martin zitten erin en ze moeten een misdaad oplossen, maar dat doen ze op een heel andere manier. De Engels-Franse remake verschilt ook van onze versie, maar die komt qua sfeer wel dichter bij. Anders dan in onze Bridge staan in de Amerikaanse versie twee totaal verschillende landen tegenover elkaar. Mexico is arm en Amerika is rijk. Wij wilden eigenlijk een show zien over een misdaad op de grens tussen Amerika en Canada, maar het Amerikaanse publiek wilde daar absoluut niet naar kijken. Dus het is goed dat ze het dat niet hebben gedaan."

Het tweede seizoen van The Bridge gaat op maandag 9 december om 20:30 uur van start bij Film1 Action. De afleveringen zijn daarna terug te zien via Film1 On Demand en Film1 Go. Seizoen 1 is nog tot eind december te bekijken via Film1 On Demand en Film1 Go.