Uitgelicht: actrice Jennifer Lawrence

Geplaatst op 17 november 2016 07:00 in Film1 programmatip Jan-Peter Rook

Het drama Joy vertelt het waargebeurde en inspirerende verhaal van uitvindster Joy Mangano, gespeeld door de getalenteerde Jennifer Lawrence. De actrice is niet alleen het gezicht van twee immens populaire franchises - The Hunger Games en X-Men - maar ze won in 2013 ook een Oscar voor haar rol in Silver Linings Playbook. De carrière van de pas 26-jarige Lawrence is nu al zo indrukwekkend, dat we haar nu even in het zonnetje zetten.

Biografie

Jennifer Shrader Lawrence wordt op 15 augustus 1990 geboren in Louisville, de grootste stad in de staat Kentucky. Toen ze veertien jaar was werd ze in New York ontdekt door een talentenjager, waarna ze naar Los Angeles verhuisde om haar geluk in Hollywood te beproeven. Het begon met een paar gastrolletjes in televisieseries, maar in 2007 kreeg de actrice een vaste rol in The Bill Engvall Show. Lawrence maakte in 2008 haar speelfilmdebuut met een film genaamd Garden Party, maar kwam door haar rol in het drama Winter's Bone voor het eerst pas in de schijnwerpers te staan. Het betekende zelfs haar eerste Oscar-nominatie, waar ze er later nog eens drie van zou krijgen. Haar tweede nominatie, voor David O. Russells Silver Linings Playbook, leverde Lawrence haar eerste en tot nu toe enige Oscar op. Ze was er in de jaren daarna met nominaties voor American Hustle en Joy - tevens films van regisseur David O. Russell - wel nog twee keer dichtbij.

Jennifer Lawrence in Winter's Bone

Tussen al dit serieuze werk door tekende Lawrence ook nog eens voor twee mega-franchises: The Hunger Games en X-Men. In eerstgenoemde filmreeks - nu in z'n geheel te zien bij Film1 - speelt ze de rebelse boogschutter Katniss Everdeen, een rol die van Lawrence de meest succesvolle actieheldin ooit maakte. In X-Men: First Class, X-Men: Days of Future Past en X-Men: Apocalypse zagen we de actrice als de blauwe superheld Mystique, een rol die in de oudere X-Men films nog werd gespeeld door Rebecca Romijn. Inmiddels is de Hunger Games-reeks tot een einde gekomen en lijkt het er niet op dat Lawrence nog een keer zal terugkeren als Mystique, dus de actrice heeft de komende tijd wat meer tijd voor andere projecten.

Jennifer Lawrence in The Hunger Games

Trivia

• Ondanks haar elegante exterieur is Lawrence allesbehalve meisjesachtig. In de peuterklas mocht ze niet met andere meisjes omgaan omdat ze te hardhandig was. Ook in verbaal opzicht is Lawrence net een kerel. Op de set van The Hunger Games was een vloekpot aanwezig en minstens de helft van de inhoud kwam uit de portemonnee van de actrice. Volgens regisseur Gary Ross kan Lawrence "vloeken als een zeeman."

• Lawrence kreeg in 2010 een relatie met Nicholas Hoult, tijdens de opnames van X-Men: First Class. Vier jaar later, tijdens de opnames van X-Men: Days of Future Past besloten de twee er een eind aan te breien. Sindsdien heeft Lawrence er ook een relatie met Coldplay-zanger Chris Martin opzitten.

Jennifer Lawrence als Mystique temidden van de andere X-Men

• Lawrence deelde de afgelopen vier jaar maar liefst vier keer het scherm met acteur Bradley Cooper. Dit deden ze drie keer onder leiding van regisseur David O. Russell - Silver Linings Playbook, American Hustle en Joy - en één keer in het romantische drama Serena van Susanne Bier.

• Toen Lawrence erachter kwam dat haar mannelijke medespelers in American Hustle meer verdienden dan zij, gaf ze zichzelf de schuld aangezien ze tijdens de onderhandelingen gewoon meer had moeten vragen. De actrice gaf toe dat ze dit destijds niet deed omdat ze bang was dat mensen haar daar op aan gingen kijken: "Ik vond het toentertijd belangrijk dat mensen me aardig vonden, dus besloot ik de deal te sluiten zonder moeilijk te doen. Ik wilde niet als een moeilijk of verwend persoon overkomen."

Jennifer Lawrence in American Hustle

• Lawrence houdt niet van half werk. Ter voorbereiding op de rol van Katniss Everdeen in The Hunger Games trainde de actrice intensief met een viervoudig Olympisch boogschutter. Voor de film Winter's Bone doodde ze daadwerkelijk een eekhoorn, om deze vervolgens ook echt te gaan villen. Tot slot kostte het bij het maken van X-Men: First Class telkens acht uur (!) om Lawrence eruit te laten zien als Mystique. Je moet er schijnbaar wat voor over hebben om één van de meest succesvolle actrices ter wereld te zijn.

• De actrice zal de komende jaren onder andere te zien zijn in een nog titelloze film van Darren Aronofsky, een Zelda Fitzgerald-biopic van Ron Howard, Steven Spielbergs oorlogsdrama It's What I Do en de thriller Red Sparrow van haar Hunger Games-regisseur Francis Lawrence. Ook is Lawrence van plan om in de toekomst zelf te gaan regisseren.

Joy gaat zaterdagavond 19 november om 20:30 uur in première bij Film1 en is vanaf dan ook te zien de app, smart-tv, tablet, pc en smartphone.

Film1 promo van Joy