Alles over het huiveringwekkende Brimstone

Geplaatst op 8 november 2017 13:01 in Film1 programmatip Jasper van Oosten

Met de internationale western Brimstone kwam een langgekoesterde wens uit van de Nederlandse regisseur Martin Koolhoven. Kom alles aan de weet over de productie van deze gewelddadige thriller, die onlangs met zes Gouden Kalveren werd bekroond.

Synopsis

Aan het einde van de negentiende eeuw is het leven in het ruige Amerikaanse westen meedogenloos. In deze hardvochtige omgeving probeert de jonge moeder Liz haar mannetje te staan. Wanneer een wraakzuchtige en verraderlijke dominee het op haar heeft voorzien, toont zij zich een echte overlever. Liz weigert het slachtoffer te worden van deze weerzinwekkende vijand en slaat met kracht terug om te vechten voor een beter leven. Het is tijd voor vergelding.

Trivia

• Na het succes van Oorlogswinter uit 2008, stortte regisseur Martin Koolhoven zich op een bijkans onhaalbaar passieproject: de productie van een volwaardige western. Geďnspireerd door The Night of the Hunter uit 1955 en de Italiaanse spaghettiwesterns uit de jaren zestig, bedacht hij een verhaal met een zekere Nederlandse inslag: de basis voor de allereerste stamppot-western.

Trailer van Brimstone

• De totstandkoming van Brimstone nam zo'n zeven jaar in beslag. Koolhoven schreef de eerste drie jaar aan het scenario, dat hij vervolgens in het Engels liet vertalen. Het bleek lastig te zijn om acteurs te ronselen in Hollywood; de impresario's namen de moeite niet om het script te lezen. Maar nadat casting director Des Hamilton in de arm werd genomen, stond de telefoon plotseling roodgloeiend.

• Brimstone is de duurste Nederlandse filmproductie sinds Paul Verhoevens Zwartboek en het viel niet mee om het budget van twaalf miljoen euro bij elkaar te sprokkelen. Een Amerikaanse filmstudio toonde interesse, maar zou de regisseur geen 'final cut' hebben gegeven. Om de financiering toch rond te krijgen als Europese co-productie, was Koolhoven bereid zijn hele salaris in te leggen.

• Begin 2015 werd een cast gepresenteerd bestaande uit onder anderen Guy Pearce, Mia Wasikowska en Robert Pattinson. Toen Wasikowska vanwege vermoeidheid moest bedanken, trok ook Pattinson zich terug omdat hij dacht Brimstone niet meer van de grond zou komen. Later verklaarde hij tegenover het AD dat hij spijt had van die keuze - zonder overigens de uiteindelijke film te hebben gezien.

Guy Pearce in Brimstone

• Gelukkig bleef Guy Pearce aan boord en door wat te schuiven met de draaiperiode kon de eerder benaderde Dakota Fanning alsnog worden gestrikt voor de hoofdrol. Acteur Kit Harington nam het stokje van Pattinson over en in juni 2015 gingen de opnames van start in Duitsland. Daarnaast werd er gedraaid in Oostenrijk, Hongarije en Spanje.

• Carice van Houten maakte ook deel uit van de cast en op de set klikte het zo goed tussen haar en Guy Pearce dat de twee op slag verliefd werden. In augustus 2016 werd hun zoontje Monte geboren - door Koolhoven ook wel de Brimbaby genoemd.

• Op het filmfestival van Venetië ging Brimstone op 3 september 2016 onder luid applaus in wereldpremičre. De bruutheid viel niet bij iedereen in goede aarde, maar het was een bewuste keuze van Martin Koolhoven om het geweld zo realistisch mogelijk in beeld te brengen: "Eerlijk gezegd ben ik dat cartooneske Hollywood-geweld, waar een uit elkaar spattend hoofd bijna een grap is, een beetje beu", aldus de regisseur in Nieuwe Revu.

Dakota Fanning in Brimstone

• De tweeënhalf uur durende film wordt nadrukkelijk gepresenteerd als "Koolhoven's Brimstone" voor het geval er een ingekorte versie voor de Amerikaanse bioscopen moest worden gemonteerd (die dan gewoon Brimstone zou heten). Uiteindelijk bleek dat niet nodig: in de VS verscheen de film in zijn oorspronkelijke vorm, al waren de recensenten aldaar heel wat minder positief dan in Europa.

• Tijdens het Nederlands Filmfestival van 2017 won Brimstone maar liefst zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film en Beste Regie. Ook de filmmuziek van Tom 'Junkie XL' Holkenborg viel in de prijzen.

Brimstone is vanaf 10 november te zien bij Film1