Waarom regisseer je jezelf?

Geplaatst op 29 november 2017 09:16 in Film1 programmatip Jasper van Oosten
Soms willen acteurs een film zo graag gemaakt zien worden voor het witte doek - en Film1 - dat ze de regie in eigen hand nemen. Zo ook Ewan McGregor met American Pastoral. Lees hier waarom hij en enkele collega's voor deze route kozen.

American Pastoral
Ewan McGregor: "Mijn vrouw zei dat ik het moest doen"

De productie van American Pastoral stond al sinds 2003 in de steigers, maar werd telkens weer afgeblazen. Zelfs nadat Ewan McGregor in de zomer van 2014 aan boord was gehaald voor de hoofdrol, kwam de productie opnieuw op losse schroeven te staan toen regisseur Phillip Noyce vroegtijdig opstapte. Was Ewan zo'n enorme fan van het boek van Philip Roth dat hij besloot deze film dan maar zelf te gaan regisseren? Misschien wel, maar iemand moest hem eerst over de streep trekken: "Dat was mijn vrouw Eve, zij zei dat ik het moest doen. Ik wilde al twintig jaar een film te regisseren, maar de juiste kans kwam nooit voorbij. Dit keer viel alles samen."

American Pastoral - Vanaf 3 december bij Film1

Miles Ahead
Don Cheadle: "Wie anders zou van Miles Davis een gangster maken?"

Acteur Don Cheadle kon er bijna niet onderuit. Hij moest en zou een keer de rol van jazzlegende Miles Davis spelen. Dat werd 'm namelijk al jaren opgedragen door heel wat mensen, onder wie de neef van Miles zelf. Die film ging er dus hoe dan ook komen, maar Don wilde geen hoofdrol in een standaard biopic. In de conceptfase schoof hij veel ideeŽn aan de kant. "Toen stelde ik voor om die gast als een gangster neer te zetten, want zo zie ik Miles Davis: als een echte 'G'. Laten we alle regels overboord gooien en geen film over hem maken, maar eentje waarin hij de ster had willen zijn. Bel me maar als je iemand vindt die dat wil regisseren." Op weg naar huis drong het plotseling tot Don door dat hij dat zelf was.

Miles Ahead - Nu bij Film1

The Intervention
Clea DuVall: "Plotseling had ik genoeg zelfvertrouwen om zelf te regisseren."

Actrice Clea DuVall (Argo) wilde eigenlijk voor haar dertigste al een film geregisseerd hebben, maar zulke dingen blijken niet vanzelf te gebeuren. Dus begon ze bij wijze van oefening eerst maar eens met het schrijven van filmscripts. Puttend uit haar eigen belevenissen en karaktertrekken, schreef ze The Intervention op het lijf van hoofdrolspeelster Melanie Lynskey. Maar omdat ze zichzelf ook een van de rollen had toebedeeld, voelde DuVall er niet veel voor om de film te regisseren. Totdat ze op de set terechtkwam van een debuterend regisseur: "Er kwam plotseling veel meer op mijn schouders terecht dan wat ik normaal als actrice gewend was. Maar ik had zoveel plezier in die extra verantwoordelijkheid en het aansturen van acteurs, dat ik het zelfvertrouwen kreeg om de regie van The Intervention op me te nemen." Haar regiedebuut werd bekroond op het Sundance Film Festival.

The Intervention - Nu bij Film1

Fences
Denzel Washington: "Ik wilde meer uit het vak halen"

Acteur Denzel Washington had met Antwone Fisher en The Great Debaters al bewezen dat hij zichzelf prima kon regisseren. Maar toen hij vervolgens werd gevraagd voor de hoofdrol ťn de regie van Fences - naar het toneelstuk van August Wilson - voelde hij zich nog niet klaar voor dat project. Wel wilde hij Fences opvoeren op Broadway en in 2010 sleepte die voorstelling talloze podiumprijzen in de wacht. "Het was alsof ik toen wakker werd geschud over mijn toewijding aan het vak. Het voelde als een soort 'reboot' en ik wilde me meer gaan verdiepen in het werk." Inmiddels stond zijn agenda al weer aardig volgeboekt met andere rollen, maar in 2016 was de verfilming van Fences een feit. Het resultaat? Oscarnominaties voor Beste Film, Beste Regie en Beste Script en actrice Viola Davis won het gouden beeldje voor haar bijrol, die ze ook al op het toneel had gespeeld.

Fences - Nu bij Film1