Beste film van 2017: Blade Runner 2049
Film1 indexeert beste bioscoopfilms van 2017

Geplaatst op 20 december 2017 15:56 in Nieuws Jan-Peter Rook

Het einde van het jaar is in zicht en dus is het hoog tijd voor een overzicht van de beste films van 2017. Tijdens het vaststellen van onze top 20 hebben we rekening gehouden met bioscoopbezoek, de Nederlandse filmpers, beoordelingen van filmliefhebbers en natuurlijk onze eigen redactie. Uiteindelijk is Blade Runner 2049 als eerste geŽindigd, gevolgd door Baby Driver en Get Out op respectievelijk de tweede en derde plaats.

De top drie beste films scoorden allen een indexcijfer van 76. De nummer 1, Blade Runner 2049, stak er net boven uit, vooral op basis van waardering van pers en publiek. Je moet wel mee kunnen in de donkere sfeer en het gematigde tempo van deze sciencefictionfilm, maar met zijn prachtige decors, overdonderende muziek, intrigerende inhoud en fantastische cast is Blade Runner 2049 een fenomenale bioscoopervaring. Naast internationale topacteurs als Ryan Gosling en Harrison Ford is er ook een grote rol weggelegd voor onze eigen Sylvia Hoeks.

Baby Driver, de nummer twee, is als beste actie-/misdaadfilm uit de bus gekomen. Beeld en muziek smelten samen zoals dat alleen in een film van Edgar Wright kan. De misdaadfilm is een verslavende mengelmoes van actie, ritme en stijl, een ijzersterke cast en een soundtrack waarbij je niet stil kunt zitten.

Nummer drie Get Out is de meest originele thriller van het jaar. De macabere film zet de rassenverschillen in Amerika behoorlijk op scherp. Toch krijgt filmmaker Jordan Peele het voor elkaar een angstaanjagende sfeer te creŽren en tegelijkertijd de kijker met humor te vermaken.

Met nog een week te gaan voor het einde van het jaar, komt het nieuwste deel van de populairste sciencefictionreeks aller tijden, Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi, op de vierde plaats in de lijst. Niet geheel onverwacht, omdat alle elementen die een Star Wars-film zo geweldig maken ook weer in overvloed aanwezig zijn bij The Last Jedi.

De volledige lijst:

1. Blade Runner 2049
2. Baby Driver
3. Get Out
4. Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
5. Logan
6. Dunkirk
7. It
8. Guardians of the Galaxy Vol. 2
9. Moonlight
10. Jackie
11. Thor: Ragnarok
12. Manchester by the Sea
13. War for the Planet of the Apes
14. Spider-Man: Homecoming
15. Paddington 2
16. Wonder Woman
17. Coco
18. Good Time
19. A Monster Calls
20. mother!