Onmogelijk lange filmtitels

Geplaatst op 23 januari 2018 11:03 in Film1 programmatip Evelien van Baekel - Poodt
"Norman: The Moderate Rise and Tragic Fall of a New York Fixer"; kort en krachtig is duidelijk niet een motto dat bij alle filmmakers past. Soms is een filmtitel zo onmogelijk lang dat je je afvraagt of het een nooit verbeterd grapje was van de vertrekkende stagiair. Hier zijn nog vijf titels die je niet in één adem kunt zeggen.

5. Birdman (and the Unexpected Virtue of Ignorance) (2014)


Michael Keaton speelt de hoofdrol in deze viervoudige Oscarwinnaar, in Nederland overigens gewoon uitgebracht als Birdman. Misschien sprak de kortere titel ons nuchtere Hollanders beter aan. De langere titel zou slaan op de onervaren of onwetende die juist excelleert in een ongrijpbaar talent. In dit geval de verlopen blockbuster-acteur Riggan (Keaton) die zijn carrière de high brow richting op wil duwen door een eigen theaterstuk te schrijven en spelen.

4. Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006)


Als je denkt aan Oscargenomineerde films, is Borat niet bepaald top of mind. Toch kreeg het scenario van onder andere hoofdrolspeler Sacha Baron Cohen die eer. Borat is daarmee de een-na-langste filmtitel met een Oscarnominatie. De langste is overigens Who Is Harry Kellerman and Why Is He Saying Those Terrible Things About Me? uit 1972. Over de titel van Borat valt niet veel diepzinnigs te zeggen, enkel dat het slaat op de inhoud: tv-presentator Borat is met een filmcrew op reis door de VS om verslag te doen van het beste land in de wereld.

3. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)


Iedereen kent Kubricks klassieker wel bij de kortere naam - Dr. Strangelove - maar als bij een pubquiz wordt gevraagd naar de complete titel volgen vaak glazige blikken. Uit Kubricks aantekeningen blijkt dat er nog veel meer ietwat vage benamingen in de running waren zoals Dr. Strangelove's Secret Uses of Uranus, Dr. Doomsday and his Nuclear Wiseman en Wonderful Bomb. Wat de doorslag gaf voor Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb is nog steeds niet helemaal duidelijk. In de iconische film moet een war room vol politici en generaals de nucleaire holocaust voorkomen terwijl een gestoorde generaal en een mysterieuze dokter hun eigen agenda dienen.

2. Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day (2014)


Eén van de meest duidelijke titels in dit lijstje: Alexander heeft gewoon een rotdag. Hij krijgt alleen niet bepaald sympathie van zijn ouders, broers en zus. Wat natuurlijk belachelijk is want zij hebben nóóit een slechte dag. Toch? De hoofdrollen in deze komische familiefilm zijn voor Steve Carell (Despicable Me 3), Jennifer Garner (Danny Collins) en Dylan Minnette (Don't Breathe).

1. Everything You Always Wanted to Know About Sex* (*But Were Afraid to Ask) (1972)

Deze bijzondere Woody Allen-film is gebaseerd op het gelijknamige boek van psychiater en seks-expert David Reuben, die achteraf overigens helemaal niet blij was met de film. Allen zette Reuben volgens hem neer als een seks-kneus terwijl het doel van het boek juist was om mensen te informeren en helpen. De regisseur liet zich voor de zeven komische segmenten inspireren door allerlei filmstijlen zoals Italiaanse cinema.

Komische bonus

• The 41-Year-Old Virgin Who Knocked Up Sarah Marshall and Felt Superbad About It (2010)
• Shriek If You Know What I Did Last Friday the Thirteenth (2000)
• 30 Nights of Paranormal Activity with the Devil Inside the Girl with the Dragon Tattoo (2013)

Je hebt parodieën en je hebt parodieën op parodieën. Deze films die schaamteloos cashen op het succes van de Scary Movie-franchise krijgen daarom een oneervolle vermelding. Na het bedenken van deze afgrijselijk lange titels was de creativiteit overduidelijk op.