Vijf schilderachtige films

Geplaatst op 3 februari 2018 14:41 in Film1 programmatip Jasper van Oosten
In Een echte Vermeer speelt Jeroen Spitzenberger een Nederlandse kunstschilder die zich wil wreken op een jaloerse criticus door de perfecte Johannes Vermeer te schilderen. Schilderkunst en cinema gaan vaker hand in hand, wij schetsen hier vijf recente portretjes.

5. Girl with a Pearl Earring (2003)


Als we het dan toch over een échte Vermeer hebben, naast Het melkmeisje is Meisje met de parel een van de meest bekende en geliefde schilderijen van de Hollandse meester. In deze film, gebaseerd op de gelijknamige roman, speelt Colin Firth de grote kunstenaar en Scarlett Johansson de muze die tot het beroemde werk heeft geleid. De film werd vooral geroemd om zijn visuele pracht en praal, de drie Oscarnominaties gingen dan ook naar cinematografie, art direction en kostuumontwerp.


4. Frida (2002)


Dit vijftien jaar oude passieproject van actrice Salma Hayek over kunstenares Frida Kahlo was onlangs weer in het nieuws en niet om een prettige reden: de #MeToo-affaire rond producent Harvey Weinstein. Hayek noemde Weinstein haar monster en beweerde dat hij met bijkans onmogelijke eisen rond de productie op de proppen kwam, nadat ze geweigerd had om met hem naar bed te gaan. Bovendien wilde hij dat er een lesbische seksscène zou worden opgenomen en probeerde hij de film zelfs uit de bioscopen te houden. Frida zou uiteindelijk twee Oscars winnen.


3. Big Eyes (2014)


Meestal probeert een kunstvervalser te verhullen welke schilderijen hij zelf heeft gemaakt, maar soms werkt het precies andersom: in Big Eyes loopt iemand juist te pronken met andermans veren. Deze film van Tim Burton vertelt over kunstenares Margaret Keane, een alleenstaande moeder die bijzondere portretten maakt van kinderen met spookachtig grote ogen. Wanneer ze trouwt met de charmante Walter, blijkt hij haar schilderijen onder zijn eigen naam te verkopen.


2. Mr. Turner (2014)


Films als Pollock en Basquiat tonen het stormachtige leven van de moderne artiest, maar in de schilderkunst zijn excentriekelingen natuurlijk van alle tijden. Neem bijvoorbeeld de Britse schilder J.M.W. Turner, die aan het begin van de negentiende eeuw zowel gevierd als verguisd werd door het grote publiek en de culturele elite. Acteur Timothy Spall kroop in de huid van deze gekwelde man in een film die geschreven en geregisseerd werd door de vermaarde Mike Leigh.


1. Loving Vincent (2017)


Over Vincent van Gogh zijn al zoveel films, tv-series en documentaires gemaakt, dat het bijna een genre op zich is. De schilder werd onder meer gespeeld door Kirk Douglas, John Hurt, Tim Roth, Andy Serkis, Benedict Cumberbatch, Barry Atsma en zelfs door regisseur Martin Scorsese (in een film van Akira Kurosawa). In de animatiefilm Loving Vincent - momenteel nog een hit in de filmhuizen - komen zijn beroemde schilderijen letterlijk tot leven: een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Van Gogh, de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld.