Nieuwe voorwaarden Gouden en Platina Film

Geplaatst op 11 maart 2003 00:00 in Nieuws Film1
Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film hebben de voorwaarden voor toekenning van de Gouden en Platina Film gewijzigd. Tot nu toe werd de Gouden Film uitgereikt op het moment dat een Nederlandse film tijdens de bioscooproulatie 75.000 bezoekers had getrokken. De Platina Film werd behaald wanneer voor een Nederlandse film 200.000 kaartjes waren verkocht. De Gouden Film zal vanaf heden worden uitgereikt bij een bezoekersaantal van 100.000 en de Platina Film bij 400.000 bioscoopbezoeken. Alle Nederlandse films die sinds 1 januari 2003 zijn uitgebracht of waarvan de uitbreng nog zal plaatsvinden vallen onder de nieuwe voorwaarden.

De initiatiefnemers willen de Nederlandse filmindustrie blijven stimuleren. Wegens doorslaand succes - in slechts anderhalf jaar werd tien keer Goud en acht keer Platina in ontvangst genomen - is het echter noodzakelijk om de lat hoger te leggen. Cijfers van het NFC illustreren het stijgende bioscoopbezoek in het algemeen en de groeiende publieksbelangstelling voor de Nederlandse film in het bijzonder. Zo brachten Nederlanders in 2002 een recordaantal van 24,1 miljoen bezoeken aan de bioscoop. Maar liefst zeven Nederlandse films trokken in het afgelopen jaar ieder meer dan 100.000 bezoeken. Het marktaandeel van de Nederlandse film steeg tot 10,5 procent.


De Gouden en de Platina Film zijn prijzen, die worden uitgereikt aan de producent en regisseur (voor de crew), en aan de hoofdrolspelers (voor de cast).
De Gouden Film en Platina Film werden ge´ntroduceerd op 4 september 2001 en worden mede ondersteund door Fine BV.