Gijsbrecht van Aemstel wordt verfilmd

Geplaatst op 3 november 2005 16:51 in Nieuws Film1
(filmfocus) - Filmproducent Matthijs van Heijningen maakte maandag bekend begin volgend jaar te starten met de verfilming van het historische theaterstuk Gijsbrecht van Aemstel van Joost van den Vondel. Ook onthulde hij dat toneelregisseur en acteur Theu Boermans de regie op zich zal nemen.

Van Heijningen wil dat het een grootse epische spektakelfilm wordt met veel effecten. "Nederland is verworden tot kinderfilmland, het wordt weer eens tijd voor een film voor weldenkende mensen," vindt van Heijningen. Het budget voor de film is al bekend en wordt geschat op 10 miljoen euro. Welke acteurs in de film zullen spelen is nog niet bekend.


Het wordt de eerste keer dat het beroemde toneelstuk van den Vondel op het witte doek zal verschijnen. Het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel stamt uit de 16e eeuw en werd destijds geschreven ter gelegenheid van de opening van de eerste stenen Amsterdamse schouwburg. Het stuk is eeuwenlang jaarlijks in Amsterdam opgevoerd. Voor de film wordt de authentieke tekst herschreven door schrijver Gerben Hellinga.

Gijsbrecht van Aemstel speelt in het jaar 1304 en gaat over de belegering van Amsterdam door de omliggende dorpen. Aanleiding is de vermeende betrokkenheid van Gijsbrecht bij de moord op graaf Floris V in 1296. De vijandelijke soldaten lijken te vertrekken, maar houden zich eigenlijk schuil onder een lading rijshout. Gijsbrecht wordt na hevige gevechten gedwongen te vluchten naar Pruisen om daar een "Nieuw Holland" te stichten.