'Zwartboek' verkocht aan vijftig landen

Geplaatst op 22 augustus 2006 11:33 in Nieuws Film1
(filmfocus.nl) - Zwartboek, de nieuwste film van Paul Verhoeven, is al verkocht aan vijftig landen, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje, Rusland. Argentinië en Brazilië. Volgens productiemaatschappij Fu Works is de wereldwijde belangstelling ongehoord voor een Nederlandse film die niemand nog heeft gezien.

De enige belangrijke markten waar distributeurs 'Zwartboek' nog niet hebben opgepikt zijn Noord-Amerika, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië. Na de wereldpremière op 1 september tijdens het 63e filmfestival van Venetië kan daar echter verandering in komen.


Vorige maand werd bevestigd dat 'Zwartboek' was geselecteerd voor de officiële competitie in Venetië. Verhoevens film dingt dan ook mee naar de Gouden Leeuw, de hoofdprijs van het prestigieuze festival. De laatste keer dat een Nederlandse film de selectie in Venetië haalde was in 1995 met 'De vliegende Hollander' van Jos Stelling.

In Nederland zal 'Zwartboek' vanaf 14 september te zien zijn in de bioscopen. Het oorlogspektakel verhaalt over de jonge joodse verzetsstrijder Rachel Stein. Wanneer haar groep wordt verraden, wijst iedereen haar aan als de schuldige. Naast Carice van Houten (Minoes) in de hoofdrol spelen verder Halina Reijn, Thom Hoffman en Derek de Lint mee.

Zwartboek is de eerste Nederlandstalige film van Paul Verhoeven sinds De vierde man uit 1983. Na deze verfilming van de roman van Gerard Reve maakte de regisseur de coproductie 'Flesh & Blood'. Vervolgens werd hij naar de Verenigde Staten gelokt met een aanbieding voor RoboCop. Vanwege het succes van dit satirische actiespektakel zou Verhoeven nog vijf Amerikaanse films maken, waaronder Basic Instinct en Starship Troopers.