Chronicle

Chronicle (2012)

Film1
6.5 / 10
106
Pers
73% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Drama, Sciencefiction
Regie: Josh Trank
Cast: Dane DeHaan, Michael B. Jordan, meer »
Lengte: 84 minuten
Land: Groot-BrittanniŽ, Verenigde Staten
Taal: Engels
Kijk nu

Sciencefictionfilm waarin drie scholieren telekinetische superkrachten leren beheersen, totdat een van hen zich tegen de rest keert

Drie scholieren - de introverte Andrew, zijn vriendelijke neef Matt en de populaire Steve - komen tijdens een bijzondere ontdekking in contact met een mysterieuze substantie en beschikken plotseling over telekinetische krachten. De drie leren deze ongekende gaven te beheersen en gebruiken de krachten in hun eigen voordeel, maar nooit om anderen kwaad te doen. De situatie loopt echter uit de hand wanneer de gepeste Andrew zich tegen de regels begint te keren. Zijn duistere kant komt naar boven en de onderlinge vriendschap wordt steeds verder op de proef gesteld.

Deze sciencefictionfilm is in zogenaamde documentairestijl opgenomen doordat Andrew alles in zijn leven vastlegt met een videocamera. Dane DeHaan nam deze rol op zich. De jonge acteur is ook te zien in 'Lawless' en binnenkort naast Ryan Gosling en Eva Mendes in 'The Place Beyond the Pines'. • Pers - 73%  
  80

  Een geweldige vernieuwing in het genre

  "Concurreren met grote namen als 'Spider-Man' of 'Batman' zal 'Chronicle' niet kunnen. (...) Maar als subtiele thriller imponeert de film met prima - hoewel soms bij vlagen grotesk - acteerwerk en een goede verhaalstructuur."

  Luuk Imhann - Movie 2 Movie
  80

  Fris vastgelegd

  "Toegegeven, de Cloverfield-achtige aanpak met een gozer die alles wat er gebeurt om vage redenen filmt, is niet heel fris meer, maar wat hij vastlegt, is dat absoluut. (...) Een geloofwaardigere impressie van hoe het zou zijn als de X-Men tussen ons, gewone stervelingen, zouden lopen, hebben we nog niet gezien."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  80

  Originele kijk op het superheldenthema

  "Wat begint als een realistisch opgezette, uit de losse pols geschoten buddy movie eindigt in een groots spektakel met veel digitale effecten, waarin indrukwekkend gebruik is gemaakt van het bescheiden budget. Maar het script raakt naar die prikkelende finale toe de essentie niet uit het oog"

  Ronald Simons - The Cult Corner
  80

  Prettig grotesk drama

  "Met overtuigende personages en sterk acteerwerk is Chronicle intelligent, onderhoudend en - vooral in de bizarre finale - af en toe ook prettig grotesk."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  80

  Schooljongens met superkracht

  "Goed geacteerd en door de jonge regisseur Josh Trank met bravoure in beeld gebracht."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Superhelden in een nieuw jasje

  "Als dit een poging is om het superheldengenre op zijn kop te zetten, dan is dat aardig geslaagd."

  Ruben van Eijl - Spits
  70

  Laat te veel steken vallen om de top te bereiken

  "Helaas maakt Chronicle zijn potentie niet volledig waar en zit een evenaring van de toppers binnen het genre er net niet in."

  John Baak - FilmTotaal
  70

  Vermakelijke kwajongensstreken

  "Chronicle overtuigt vooral met goede ideeŽn, om pas in de laatste akte ook met een aantal sterke special effects indruk te maken. (...) Als drama over een uiteenvallende vriendschap gaat het niet heel erg diep, maar de kwajongensstreken die ze uithalen zijn erg vermakelijk en de finale, waarin veel gevlogen wordt, levert het beloofde spektakel."

  Barend de Voogd - Schokkend Nieuws
  60

  Geslaagde sf-bijdrage aan het found footage-genre

  "de stijl is nog altijd effectief, en werkt bij Chronicle zelfs beter dan bij de feestfilm Project X: je hebt echt het idee mee te leven met de videoblog van de hoofdpersoon, de tiener met de camera."

  Andrť Nientied - Nu.nl
  60

  Half geslaagd

  "Acteur Dane DeHaan is goed in deze moeilijke dubbelrol. De vernederingen van zijn personage doen daarentegen excessief aan. De enerverende ontknoping vergoedt veel, maar de makers hadden de intelligentie van hun publiek wat hoger mogen inschatten. Het maakt Chronicle tot een halfgeslaagde superhelden- annex monsterfilm, die zowel imponeert als teleurstelt."

  Bart van der Put - Het Parool
  60

  Pubers met superkrachten

  "Ondanks wat beginnersfoutjes en onvolkomenheden is Chronicle een fijne spektakelfilm, overduidelijk gemaakt door filmliefhebbers."

  Rick de Gier - Cinema.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 15 maart 2012
  Film1 première: Vrijdag 22 maart 2013
  Distributeur: 20th Century Fox