Snowden

Snowden (2016)

Film1
7.2 / 10
18
Pers
64% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Biografie, Drama, Thriller
Regie: Oliver Stone
Cast: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, meer »
Lengte: 134 minuten
Land: Verenigde Staten, Duitsland
Taal: Engels
Kijk nu

Biopic van Oliver Stone met Joseph Gordon-Levitt als voormalig CIA en NSA-agent Edward Snowden die duizenden geheime documenten naar de pers lekte

Edward Snowden werkt enige tijd voor de Amerikaanse geheime diensten CIA en NSA. In juni 2013 lekt hij duizenden geheime documenten naar verschillende media. Deze documenten onthullen dat de NSA wereldwijd online communicatie in de gaten houdt. Na de bekendmaking slaat Snowden op de vlucht voor Amerikaanse autoriteiten. Vanaf dat moment vraagt hij asiel aan in het buitenland. De reputatie van de klokkenluider is omstreden. Enerzijds wordt hij afgeschilderd als een verrader, anderzijds wordt hij beschouwd als een patriottische held.

Filmmaker Oliver Stone staat erom bekend om hete hangijzers uit de politieke geschiedenis van de Verenigde Staten naar film te vertalen, getuige films als Platoon, Born on the Fourth of July, JFK, Nixon en W.. In Snowden wordt de titelrol vertolkt door Joseph Gordon Levitt (Inception, Looper). Het scenario, dat regisseur Stone zelf schreef, is gebaseerd op de boeken The Snowden Files: The Inside Story of the World's Most Wanted Man van Luke Harding en Time of the Octopus van Anatoly Kucherena. • Pers - 64%  
  80

  Bedachtzame schets van oprukkende spionage

  "Wat beklijft is de sterke, heldere en verontrustende schets van de manier waarop geheime diensten sinds 9/11 en de war on terror te werk gaan, waarbij alles geoorloofd lijkt zolang de veiligheid in het geding is."

  Bart van der Put - Het Parool
  80

  Griezelige realiteit

  "Acteur Joseph Gordon-Levitt geeft Snowden daarbij heel verdienstelijk gestalte, Shailene Woodley heeft een wat minder dankbare rol als diens vriendin Lindsay Mills."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Stone neemt het op voor de rechtschapen klokkenluider

  "Ondertussen geeft Stone je wel het onrustigmakende gevoel dat de instanties die menen burgers te beschermen dat misschien helemaal niet doen."

  Remke de Lange - Trouw
  70

  De klokkenluider als romantische held

  "Het eindresultaat haalt niet het niveau van JFK maar het zet wel op dezelfde wijze het publiek aan het denken. Enige verschil is dat het hier niet draait om een complottheorie maar een angstaanjagende waarheid."

  Michelle Iwema - Biosagenda
  60

  Edward Snowden vindt zijn Darth Vader

  "Snowden fungeert minder als personage dan als avatar. (..) Goed gevonden, maar Snowden blijft vooral interessant voor ge´nteresseerden."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  60

  Film kan niet tippen aan docu

  "Toch valt Snowden tegen. Stone heeft zich uitstekend gedocumenteerd, bezocht zelfs de ondergedoken Snowden, maar slaagt er toch niet in een opwindende en meeslepende film van dit misschien cinematografisch niet zo dankbare onderwerp te maken."

  Ab Zagt - AD
  60

  Speelt op safe

  "Oliver Stone speelt op safe met deze biopic over klokkenluider Edward Snowden. Joseph Gordon-Levitt zet een indrukwekkende titelrol neer."

  Arjan Welles - Filmtotaal
  60

  Tam maar onderhoudend Snowden eindigt in staande ovatie

  "Snowden is een onderhoudende, maar net-niet Hollywoodthriller. Oliver Stone geeft in dit drama blijk van zijn sympathie voor klokkenluider Edward Snowden."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  60

  Weinig indrukwekkende verfilming

  "Als thriller heeft 'Snowden' eigenlijk vooral te lijden onder het feit dat het eigenlijk nooit echt spannend wordt; de lange speelduur helpt hier ook niet bij. Joseph Gordon-Levitt maakt zich de rol van Edward Snowden eigen, met manier van spreken en al, maar dit kan niet maskeren dat dit een weinig indrukwekkende verfilming is."

  Scott van der Winden - Cinemagazine
  50

  Snowden volgens Stone

  "Je moet wel van heel goede huize komen wil je een thriller zonder echte clou spannend houden. De klassieker All the President's Men is een van de uitzonderingen, Snowden helaas niet. Geen slechte film, maar Stone draagt weinig bij aan dit nog altijd relevante onderwerp."

  Lucas Versantvoort - FilmVandaag.nl
  40

  Film over klokkenluider onthult niets

  "Een enigmatisch figuur als Snowden weet Stone niet te ontcijferen, ondanks het feit dat hij hem negen keer opzocht in Moskou. Want om nou te zeggen dat je na het zien van deze film een goed beeld hebt van het karakter of de drijfveren van de klokkenluider? Nee, daarin schiet Snowden simpelweg tekort."

  Wim Meijer - Indebioscoop.com
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 10 november 2016
  Distributeur: Independent Films
  Alternatieve titel: The Snowden Files