Spotlight

Spotlight (2015)

Film1
7.8 / 10
46
Pers
83% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Thomas McCarthy
Cast: Mark Ruffalo, Michael Keaton, meer »
Lengte: 128 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Oscarwinnend drama met Michael Keaton over de journalisten van The Boston Globe die verslag deden van seksschandalen binnen de katholieke kerk

De onderzoeksafdeling 'Spotlight' van de krant The Boston Globe wordt ingezet om verslag te doen van diverse seksschandalen binnen de katholieke kerk in Massachusetts in 2001. De zaak blijkt groter en ingewikkelder dan gedacht: tijdens de zoektocht naar de waarheid raken ze verwikkeld in een politiek spel waarbij ze ontdekken dat niet alle betrokken partijen hetzelfde belang hebben.

Spotlight vertelt het waargebeurde verhaal over het opzienbarende verslag waarmee The Boston Globe in 2003 de Pulitzerprijs in de wacht sleepte. Ook de verfilming werd overladen met prijzen, waaronder de Oscar voor Beste Originele Scenario en Beste Film.********

Film1 Recensie: Meer dan een ode aan de onderzoeksjournalistiek

Soms is het geheel meer dan de som der delen en het Oscarwinnende Spotlight is hiervan een schoolvoorbeeld. Deze vakkundige ensemblefilm - niet toevallig geregisseerd door een acteur - is een solide ode aan de onderzoeksjournalistiek en geeft een stem aan de slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.

Lees verder
 • Pers - 83%  
  90

  Indrukwekkend geheel

  "Spotlight is daarmee geen film over de katholieke kerk en misbruik maar over journalistiek en hoe deze de taak heeft het op te nemen tegen grote instituten. Dat levert cinematografisch geen vernieuwende maar wel een belangrijke film op."

  Quirijn Foeken - Biosagenda.nl
  90

  Simpel zonder gierende banden

  "Spotlight is een simpele film, zonder een extra sensatiesaus en geheel uit het oogpunt van de journalisten van de Boston Globe. Verwacht geen heftige flashbacks van slachtoffers of achtervolgingen met gierende banden."

  Isabeau van Halm - Filmpjekijken.com
  90

  Uiterst integere film

  "Spotlight had (...) zeer eenvoudig kunnen uitpakken als een hoop sentimenteel gedoe, maar blijkt gelukkig een uiterst integere film die het grote belang van onderzoeksjournalistiek laat zien.

  Thierry Verhoeven - FilmTotaal
  80

  Indrukwekkend en meeslepende film

  "Het is knap hoe McCarthy (...) van een onderwerp dat in feite gortdroog is, zo'n indrukwekkend en meeslepende film weet te maken. En dat zonder de katholieke kerk compleet af te vallen. Want er blijft altijd ruimte voor nuance in deze film. Dat past ook in het beeld van het zorgvuldig afgewogen journalistieke onderzoek dat in deze film centraal staat en wat, ondanks de recente ontwikkelingen in krantenland, zeker behouden moet blijven."

  Patricia Smagge - Cinemagazine
  80

  Je zegt geen 'nee' tegen god

  "..eindelijk weer eens een goed biografisch drama over onderzoeksjournalistiek. (..) nog gewoon zoals het hoort: vastbesloten duiken in knipselmappen, boeken, bibliotheken en stoffige archieven om de enige echte waarheid boven tafel te krijgen."

  Cor Oliemeulen - Indebioscoop.com
  80

  Meer dan een film over misbruik, ode aan journalistiek

  "De journalistiek is feilbaar, zoals iedereen. Maar nu de halfwaardetijd van nieuws het nulpunt nadert, laat 'Spotlight' ook weer zien, is degelijke, geduldige onderzoeksjournalistiek van levensbelang. Helaas is het vaak een sluitpost."

  Ronald Rovers - Trouw
  80

  Meer dan een ode aan de onderzoeksjournalistiek

  Soms is het geheel meer dan de som der delen en het Oscarwinnende Spotlight is hiervan een schoolvoorbeeld. Deze vakkundige ensemblefilm - niet toevallig geregisseerd door een acteur - is een solide ode aan de onderzoeksjournalistiek en geeft een stem aan de slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.

  Jasper van Oosten - Film1
  80

  Ode aan onderzoeksjournalistiek

  "Met zijn heldere mise-en-scène geeft McCarthy zijn uitstekende acteurs alle kans te schitteren. De camera volgt hen als ze lopen en vangt ze in shots met veel diepte als ze aan hun bureau zitten. Deze terughoudende stijl verdient lof maar voelt soms net te geserreerd."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad
  80

  Rake schets van het krantenmilieu

  "All the president's men was dat ook, en baarde een nieuwe generatie journalisten. Of Spotlight zo inspirerend werkt valt te bezien, maar een goed onderbouwd pleidooi voor het behoud van serieuze journalistiek is meer dan welkom."

  Bart van der Put - Het Parool
  80

  Spannende journalistiek

  "McCarthy verfilmde het speurwerk dat aan die onthullingen vooraf ging op een spannende manier in deze goed geacteerde journalistieke thriller. Hij betrekt daarbij ook de persoonlijke hobbels die de verslaggevers nemen, zonder hen plichtmatig van een achtergrond te voorzien."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Spotlight is een pakkend drama met actuele vragen

  "Scheidingen, pizzadozen, bier en legio eigen aardige, voor autoriteit ongevoelige types, zelden werd de redactiecultuur zo treffend verbeeld. Tom McCarthy trekt een monument op voor een bedreigd vak: de goed uitgeruste, lokale onderzoeksreporter."

  Bor Beekman - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 28 januari 2016
  Distributeur: Entertainment One Benelux