Brooklyn

Brooklyn (2015)

Film1
7.3 / 10
28
Pers
75% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Romantiek
Regie: John Crowley
Cast: Saoirse Ronan, Domhnall Gleeson, meer »
Lengte: 111 minuten
Land: Ierland, Groot-Brittannië, Verenigde Staten
Taal: Engels

Romantisch drama met Saoirse Ronan die in de jaren vijftig moet kiezen tussen twee mannen in twee continenten - Ierland en New York

Aangetrokken door het veelbelovende Amerika, verruilt de jonge Eilis Lacey rond 1950 het comfort van het huis van haar moeder in Ierland voor de oevers van New York, waar ze haar weg probeert te vinden in Brooklyn. Haar heimwee verdwijnt snel wanneer Eilis wordt bedwelmd door de liefde. Maar haar nieuw gevonden geluk wordt al snel verstoord door haar verleden en Eilis zal een keuze moeten maken tussen twee landen en twee verschillende levens.

Dit drama van John Crowley (Boy A) is gebaseerd op een boek van Colm Tóibín, dat door schrijver Nick Hornby (High Fidelity, About a Boy) bewerkt werd tot een scenario. Hoofdrolspeelster Saoirse Ronan - zelf geboren in New York en opgegroeid in Ierland - werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Actrice.********

Film1 Recensie: Verscheurd tussen continenten

Saoirse Ronan is op haar best in dit pure en prachtige drama zonder trucs en tierelantijnen. Ondanks de subtiliteit in cinematografie komt de emotie keihard binnen.

Lees verder
 • Pers - 75%  
  90

  Een sprookjesachtig mooi verhaal over heimwee

  "Brooklyn is een thematisch ijzersterk kostuumdrama, vooral dankzij het genuanceerde samenspel van een evenwichtige cast en het prachtige, ondersteunende productieontwerp."

  Martijn Haverling - FilmTotaal
  90

  Nostalgisch liefdesverhaal

  "De Ierse regisseur John Crowley is er met Brooklyn, op sublieme wijze, in geslaagd om een nostalgisch liefdesverhaal over overzeese liefde en onzekere nieuwe paden laagdrempelig in beeld te brengen. Hoe gevoelens van heimwee kunnen omslaan in verliefdheid en gevoelens van verlangen soms verwateren."

  Jasper Kars - Filmpjekijken.com
  80

  Heimwee in Amerika

  "Het is dit soort tragiek die soms door de scčnes sijpelt waardoor de film lading krijgt en je verbondenheid voelt met het Ierse volk. Want het moge duidelijk zijn dat Brooklyn niet alleen om Eilis draait, maar dat ze symbool staat voor een hele generatie."

  Wim Meijer - Indebioscoop.com
  80

  Saoirse Ronan draagt dit verhaal op haar fręle schouders

  "Toch is het Saoirse Ronan die dit verhaal op haar fręle schouders draagt. Haar ogen weerspiegelen de onzekerheid en de verpletterende heimwee van de jonge vrouw die zij gestalte geeft, maar ook haar hoop en veerkracht."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Subtiele film Brooklyn schuurt niet, maar behaagt

  "Op geen moment wordt Brooklyn een film die schuurt, maar het is een behaaglijk portret van een optimistische vrouw, aan wie de kijker alle geluk van de wereld toewenst. Dat mag ook wel een keer."

  Ab Zagt - AD
  80

  Verscheurd tussen continenten

  Saoirse Ronan is op haar best in dit pure en prachtige drama zonder trucs en tierelantijnen. Ondanks de subtiliteit in cinematografie komt de emotie keihard binnen.

  Evelien van Baekel - Poodt - Film1
  70

  Door Brooklyn wil je naar Ierland verhuizen

  "Door de keuze het luchtig te houden, kiest de film geen duidelijke toon en dat gaat ten koste van de lading van het verhaal. Wat resteert is een zeer vermakelijke film (..)"

  Daan de Vries - Filmvandaag.nl
  70

  Klassiek liefdesdrama

  "Brooklyn is een klassiek liefdesdrama dat gedragen wordt door sterke performances, prachtige fotografie en een verhaal dat je raakt (..) Saoirse Ronan is een actrice die haar emoties ook graag klein houdt."

  Patricia Smagge - Cinemagazine
  60

  Saoirse Ronan geeft braaf Brooklyn vleugels

  "Een romantische mijmering over de tijd dat 'gelukszoeker' in Amerika nog een positieve kwalificatie was. Migratie-light, maar Saoirse Ronan geeft het nostalgische materiaal vleugels."

  Floortje Smit - De Volkskrant
  60

  Tuttige rol voor fascinerende actrice Ronan

  "De actrice suggereert dat achter haar eenzelvigheid en heimwee een hele wereld op uitbarsten staat. Maar de film schiet tekort doordat er toch geen barstje in dat oppervlak komt. Ze is en blijft gewoon het keurigste meisje in het pension. Bespeuren we latente tuttigheid?"

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  60

  Vehikel voor Saoirse Ronan

  "Het verhaal is dus te eenvoudig. De film wordt echter gered door de sterke performances. Zeker hoofdrolspeler Saoirse Ronan spat van het scherm en ook Tony, gespeeld door Emory Cohen, is charmant."

  Quirijn Foeken - Biosagenda.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 17 maart 2016
  Distributeur: 20th Century Fox