Julieta

Julieta (2016)

Film1
5.4 / 10
10
Pers
66% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Romantiek
Regie: Pedro Almodóvar
Cast: Emma Suárez, Adriana Ugarte, meer »
Lengte: 99 minuten
Land: Spanje
Taal: Spaans
Kijk nu

Spaans drama van Pedro Almodóvar waarin een vrouw van middelbare leeftijd contact zoekt met haar dochter die ze twaalf jaar niet heeft gezien

Julieta, een vrouw van middelbare leeftijd uit Madrid, is van plan om samen met haar vriend naar Portugal te verhuizen, wanneer ze op straat een oude vriendin van haar dochter Antía tegenkomt. Antía is twaalf jaar geleden weggegaan en heeft nooit meer contact opgenomen met haar moeder. De onverwachte ontmoeting rakelt oude herinneringen op. Julieta gaat terug naar haar voormalige appartement, waar ze alleen is met haar gedachten. Ze gaat de confrontatie aan met de pijn uit haar verleden en begint op te schrijven wat haar gebeurde toen ze jonger was.

Het Spaanse drama Julieta van de vermaarde Pedro Almodóvar (Todo sobre mi madre, Hable con ella, Volver) was tijdens het filmfestival van Cannes in de race voor de Gouden Palm. Almodóvar baseerde zijn script op drie korte verhalen uit het boek Runaway van Alice Munro. De titelrol wordt door twee actrices vertolkt: Adriana Ugarte speelt Julieta als twintiger en dertiger en Emma Suárez vanaf veertig jaar. • Pers - 66%  
  80

  Met Julieta keert regisseur Pedro Almodóvar sterk terug

  "Voor Julieta keert regisseur Almodóvar terug naar de basis. Hij toont emotie op meeslepende wijze en laat onbekende talenten schitteren."

  Jos van der Burg - Het Parool
  80

  Opvallend ingetogen

  "Julieta mist de meeslependheid van eerder werk als Hable Con Ella, Todo Sobre Mi Madre en Volver die je zo bij je strot greep. Maar de Spaanse filmmaker is een ouder en wijzer man geworden en de (zelf)reflectie die hij zijn hoofdpersoon laat doormaken is misschien even wennen, maar vormt tevens een nieuwe dimensie en richting als regisseur en scenarist."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  80

  Uit het oog, maar niet uit het hart

  "Het is goed te zien dat Pedro Almodóvar ook zonder extravagante personages een uitstekend drama kan maken en geen surrealistische elementen nodig heeft om mysterie te etaleren."

  Cor Oliemeulen - Indebioscoop.com
  70

  Almodóvars film noir

  "Almodóvar legt laag voor laag van dat verhaal bloot en lijkt dicht bij de kern van het probleem te komen. Maar net als we daar lijken te geraken trekt ook hij zich terug."

  Hugo Emmerzael - De Filmkrant
  70

  Julieta is onmiskenbaar Almodóvar

  "Na de wat flauwe uitglijder Los amantes pasajeros is de Spaanse filmmaker Pedro Almodóvar met zijn nieuwe film terug in vorm."

  Elise van Dam - Biosagenda.nl
  70

  Krachtig en meeslepend, maar soms te melodramatisch

  "Julieta biedt een emotionele kijk in de wereld van een depressieve moeder die verlangt naar de terugkomst van haar kind. Dit uit zich in een krachtig drama, maar slaat af en toe de plank mis door te melodramatisch te werk te gaan."

  Andrea Huntjens - FilmVandaag.nl
  60

  De moeder van alle pijn

  "Eenvoudiger van opzet en minder extravagant dan veel van Almodóvars andere films van de laatste jaren. Maar helderder van opzet en ontroerender van toon. Julieta's pijn snijdt dwars door je ziel."

  Ronald Rovers - Trouw
  60

  Mooi en ingetogen, maar het hart blijft onberoerd

  "In zijn twintigste speelfilm in een oeuvre gekenmerkt door moeders, is Julieta een ingetogen Almodóvar. De regisseur schetst een tragisch liefdesverhaal en een gecompliceerde moeder-dochterrelatie."

  Floortje Smit - De Volkskrant
  60

  Toch geen meesterwerk

  "Liefhebbers van doorwrochte verhalen en sterk acteerwerk komen hier prima aan hun trekken. Waarbij je jezelf wel afvraagt hoe een Scandinavische of Canadese regisseur als Thomas Vinterberg of Atom Egoyan deze verhalen had behandeld."

  Henny Wouters - Cinemagazine
  60

  Wat maakt een echte Almodóvar?

  "Welke ingrediënten zijn nodig voor een 'echte Almodóvar'? De nieuwste film van de Spaanse maestro, Julieta, bevat ze (bijna) allemaal."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  40

  Pedro Almodóvar weet niet meer alle snaren te raken

  "Ondanks de voortreffelijke vertolkingen van de cast wordt het drama niet invoelbaar gemaakt. Het is veel buitenkant, maar weinig binnenkant bij deze regisseur die vroeger wel alle snaren wist te raken."

  Ab Zagt - AD
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 18 augustus 2016
  Distributeur: Cinéart