Shutter Island

“Scorsese en DiCaprio opnieuw een gouden combinatie”

Rick Klinkert
Lange tijd had regisseur Martin Scorsese zijn muze gevonden in de vorm van acteur Robert De Niro. De samenwerking tussen de twee grootheden leverde klassiekers op als Taxi Driver, Raging Bull en Goodfellas. Hun laatste gezamenlijke project, Casino, dateert alweer van 1995. Inmiddels is het Leonardo DiCaprio die een vaste plaats in Scorsese's filmhart heeft verworven. Ze maakten samen het enigszins teleurstellende Gangs of New York, The Aviator en het Oscarwinnende The Departed. Nu komt het duo wederom bij elkaar voor hun vierde gezamenlijke productie: Shutter Island. Het levert een intrigerende thriller op die wellicht nu al als potentieel Oscarkanshebber kan worden bestempeld voor de uitreiking van volgend jaar.


Shutter Island is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van auteur Dennis Lehane. De thriller is gesitueerd in 1954. U.S. Marshal Teddy Daniels (DiCaprio) en zijn nieuwe partner Chuck Aule (Mark Ruffalo) reizen af naar een afgelegen eiland waarop een psychiatrische inrichting staat, die geleid wordt door Dr. Crawley (Ben Kingsley). Daniels en zijn partner zijn opgeroepen om de ontsnapping van een moordenares te onderzoeken en haar op te sporen. Het lijkt er echter op dat bijna iedereen op het eiland wat te verbergen heeft en het onderzoek probeert tegen te werken. Gedurende zijn zoektocht ontdekt Teddy geheimen over het instituut, zijn leidinggevenden en over zichzelf. Hierin blijkt dat niets is wat het lijkt.

Zoals het een goede thriller betaamt zit er ook in Shutter Island een onverwachte wending in het verhaal die de verklaring geeft voor wat er allemaal gebeurt op het mysterieuze eiland. Voor de doorgewinterde filmkijker zal deze plot-twist niet al te moeilijk te achterhalen zijn. Je doet Shutter Island echter veel te kort als je het geheel daarop afrekent. Het draait namelijk vooral om de weg die hoofdpersoon Teddy aflegt, in combinatie met de flamboyante filmische stijl van Scorsese.

Trauma's en twijfel
Regisseur Scorsese zet op onnavolgbare wijze een duistere en broeierige sfeer neer die steeds meer onder je huid kruipt. Naarmate Shutter Island vordert, bouwt de regisseur de suspense genadeloos op en krijg je inzicht in de donkere psychologische trauma's van Teddy. De kijker bewandelt dezelfde reis als Teddy, die dieper in de problemen komt, steeds meer in de war raakt, achterdochtiger wordt en gaat twijfelen aan zichzelf. Vooral de stilistisch sterk vormgegeven dromen van Daniels over het verlies van zijn vrouw (Michelle Williams) maken het verhaal extra gecompliceerd. Ondanks dat de uiteindelijke plot-twist niet als een verrassing komt, weet Scorsese het voortdurend voor elkaar te krijgen om je aan jezelf te laten twijfelen en weet hij je tot het einde toe op het puntje van je stoel te houden.

Naast de sterke regie zijn het de uitmuntende acteerprestaties die Shutter Island zo goed maken. DiCaprio bewijst maar weer eens dat hij tot de zwaargewichten onder de acteurs gerekend mag worden. Zijn vertolking van de psychisch zware tocht van Daniels is intens, meeslepend en met volle overgave gebracht. Bovendien toont Ben Kingsley zijn acteerspierballen als Dr. Crawley. Ook Michelle Williams is het vermelden waard in een kleine maar cruciale rol als de vrouw van DiCaprio.

Shutter Island is dus meer dan alleen een goed geplaatste plot-twist. Het is een intrigerende, spannende en donkere reis naar de psychologische trauma's van het hoofdpersonage, die je meerdere malen op het verkeerde been zal zetten.