Kung Fu Panda 3

“Kung Fu met knoedels”

Evelien van Baekel - Poodt
De bolle panda Po (Jack Black) is getransformeerd van kok naar Kung Fu-meester en heeft zichzelf bewezen in de strijd tegen een onwaarschijnlijk kwaad. Wat voor avonturen kan hij verder nog beleven? Simpel: de slechterik kan altijd naarder en de lol altijd groter. In alweer zijn derde tripje naar het witte doek moet Po het opnemen tegen de mysterieuze Kai (J.K. Simmons), ooit een hechte vriend van meester Oogway (Randall Duk Kim). Toevallig komt net op het juiste moment Po's biologische vader Li (Bryan Cranston) opdagen. Een bijzondere gebeurtenis omdat Po nog nooit eerder een andere panda heeft gezien en vaderlief uit een mystiek pandadorp in de bergen zegt te komen, dat vroeger bol stond van Kung Fu-grootmachten. Kat in het bakkie dus, zou je zeggen.


Waarom wel?

Een acteur zou een scala aan personages neer moeten kunnen zetten - zeker een stemacteur - en toch lijken geanimeerde personages vaak op hun inspreker. Po is simpelweg een kopie van de even luidruchtige en bolle Jack Black en hij raast als een ware force of nature door de beeldschone animaties. Zijn zelfspot en humor zijn de drijvende kracht achter de franchise en het spreekt voor de vechterspanda dat hij - eenmaal in zijn ultieme verlichte staat - niet verzandt in filosofisch geneuzel maar zijn eigen onnozele zelf blijft. Nu de spotlight voornamelijk gericht is op Po en pa is het overigens bewonderenswaardig dat de rest de sterrencast gewoon terugkeert voor hun paar minuten schermtijd.

Waarom niet?

Wees jezelf, doe waar je goed in bent en familie is belangrijk. De moraal van Kung Fu Panda 3 is net als die van zijn voorgangers niet bijster verlichtend, ondanks de taoïstische invloeden. Ook worden de uitstekend vormgegeven actiescènes nooit écht spannend door Po's olijke instelling, maar je kunt je afvragen of dat rauwe randje eigenlijk wel nodig is in een familiefilm.

Kortom...

Kung Fu Panda 3 is knullig en filosofisch tegelijkertijd en daardoor geschikt educatief amusement voor alle leeftijden. Niet eens omdat er volwassen humor tussen de kinderlijke geintjes verstopt zit - tegenwoordig een immens populaire tool - maar gewoon omdat de animaties beeldschoon zijn en de panda's vertederend.

Film1 Promo van Kung Fu Panda 3