Eddie the Eagle

“Mesjogge Brit met ballen”

Evelien van Baekel - Poodt
Iedereen van veertig jaar en ouder zal Eddie 'The Eagle' Edwards zeker kennen en daarmee ook meteen weten hoe deze biografische film gaat eindigen. De vastberaden Eddie wilde koste wat kost meedoen aan de Olympische Spelen en werd in 1988 de eerste skischansspringer in bijna zestig jaar die Engeland vertegenwoordigde tijdens de winterspelen. Om topsporter te worden heb je twee dingen nodig: doorzettingsvermogen en talent. Het schortte Edwards duidelijk niet aan het eerste, maar dat gebrek aan talent was een overduidelijk probleem. Taron Egerton speelt de onbeholpen Edwards, een personage dat niet meer kan verschillen van zijn doorbraakrol als suave spion in Kingsman: The Secret Service. De altijd charismatische Hugh Jackman is te zien als Edwards' Amerikaanse coach tegen wil en dank. Een underdogverhaal is zeker niet uniek - denk aan het Jamaicaanse bobsleeteam in Cool Runnings en meer recent aan de boks-biopic Warrior. Kan het levensverhaal van The Eagle boven de middelmatigheid uitstijgen?


Waarom wel?

De boodschap van Eddie The Eagle - het draait niet altijd om winnen - is simpel maar doeltreffend. Het ging Edwards om het springen en het meedoen en niet om de plaats waarop hij eindigde. Dat maakt de biopic ook zonder medailles toch een triomf. Ondanks de opeenstapeling van standaard sportfilm-clichés heeft Eddie een warm kloppend hart. Voornamelijk dankzij de kinderlijke vastberadenheid van Edwards - want hoe komt een jochie met beugels om zijn knieën in vredesnaam op het idee om topatleet worden - maar ook door de oprechte performances van Egerton en Jackman. Ook humor is een belangrijk element waarmee Eddie scoort. Heel even speelt de film bijna als een parodie. Alleen in plaats van muzikale montages met een trainende sporter die steeds naar een hoger niveau klimt, zien we Eddie steeds harder op z'n plaat gaan.

Waarom niet?

Met een cynische bril op kun je je afvragen of het inspirerende citaat van Pierre de Coubertin niet een beetje uit zijn verband wordt getrokken. "The most important thing in the Olympic Games is not winning but taking part; the essential thing in life is not conquering but fighting well" verklaarde de medeoprichter van de Olympische Spelen. Maar ging het Edwards uiteindelijk wel echt om het meedoen of misschien toch om de aandacht?

Kortom...

Eddie The Eagle doorloopt alle obligate stappen van een sportfilm maar doet dit zo oprecht dat je de clichés met veel plezier om je oren ziet vliegen. Hugh Jackman en Taron Egerton zijn het kloppende hart van dit heerlijke underdogverhaal.

Trailer van Eddie the Eagle