The Girl on the Train

“The trainwreck on the train”

Evelien van Baekel - Poodt
Paula Hawkins' thriller The Girl on the Train stond maar liefst dertien weken lang op de eerste plaats in de New York Times Best Seller lijst. Het was dan ook geen verrassing dat de filmrechten van de thriller al snel werden opgepikt. Emily Blunt speelt de titelrol; de vrouw in de trein. Rachel reist elke dag op en neer naar de stad voor haar werk en droomt weg bij de huizen en hun bewoners die tijdens haar treinrit voorbij razen. Zo is er het perfecte gezinnetje met knappe man, zorgzame vrouw en schattige baby en het beeldschone jonge stel dat wel dolgelukkig met zijn. Maar schijnt bedriegt. Zowel wat betreft Rachel als de mensen die ze dagelijks bespiedt. Tot haar afgrijzen ziet ze iets gebeuren vanuit de trein wat de door zichzelf zorgvuldig opgebouwde utopie besmet. De volgende dag wordt ze wakker, met een flinke kater, bedekt met bloed. De prachtige blonde vrouw in dat ene mooie huis is spoorloos verdwenen en aangezien Rachel niet meer weet wat ze de avond ervoor heeft gedaan, moet zij de dader wel zijn. Klinkt initieel nogal vergezocht maar zodra het mysterie zich begint te ontrafelen wordt duidelijk dat er een goede kans is dat ze betrokken is.


Waarom wel?

Emily Blunt is normaal geen zware drinker maar heeft zich voelbaar ingeleefd in de manieren van een zwaar alcoholisch trainwreck. The Girl on the Train doet denken aan het eveneens op een bestseller gebaseerde Gone Girl - mede door het gelijksoortige bronmateriaal en de verdwenen vrouw - maar zet in op een andere sfeer. Minder naar, minstens even mysterieus. Regisseur Tate Taylor (The Help) houdt de beweegredenen en motivaties lekker vaag waardoor de apotheose, en uiteraard de plottwist, misschien niet als een mokerslag aankomen maar toch minstens als een forse hamertik.

Waarom niet?

De onvermijdelijke vergelijking met David Finchers Gone Girl werkt in het nadeel van Blunts thriller. Want hoewel de cast zich meer dan staande houdt naast Rosamund Pike en consorten is de sfeer in Finchers hit toch net iets akeliger. Probeer de parabel dus te vergeten en laat je gewillig meevoeren op de rivier van wodka en black-outs.

Kortom...

Emily Blunt schittert met bloeddoorlopen ogen en uitgelopen make-up. The Girl on the Train is een gedegen thriller met de juiste kronkels en plottwisten, misschien niet zo ziekmakend akelig als sommige genre-genoten maar desalniettemin lekker naar.

Trailer van The Girl on the Train