Hell or High Water

“Texas in het kwadraat”

Jan-Peter Rook
Als je aan de staat Texas denkt dan denk je aan gewapende, vuilgebekte mannen die wel van een borrel houden. Of aan stoffige omgevingen en grauwe dorpen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en waar het ieder voor zich is. Eigenlijk denk je bij Texas aan de hedendaagse western en Hell or High Water, de nieuwe film van regisseur David Mackenzie (Starred Up) en scenarist Taylor Sheridan (Sicario), is een perfect voorbeeld. Chris Pine en Ben Foster spelen Toby en Tanner Howard, twee broers die hun ranch dreigen kwijt te raken aan de bank. Daartoe besluit het tweetal meerdere vestigingen van diezelfde bank te beroven en genoeg geld bij elkaar te verzamelen om de schuld van hun overleden ouders af te betalen. Marcus Hamilton (Jeff Bridges), een oude en cynische Texas Ranger die behoorlijk tegen z'n naderende pensioen ophikt, besluit samen met diens partner Alberto (Gil Birmingham) achter de criminelen aan te gaan.


Waarom wel?

Hell or High Water speelt zich af aan beide kanten van de wet, met twee duo's die lijnrecht tegenover elkaar staan. In zowel de bankrovers als de wetsdienaars is veel aandacht gestoken, waardoor het ondanks hun tegenstellende belangens lastig is om partij te kiezen. De gebroeders Howard hebben een nobel doel en vormen door hun uiteenliggende karakters een bijzonder duo. Toby is de verstandige van de twee en een man van weinig woorden, maar zo nu en dan lijkt hij de controle volledig te verliezen. De babbelzieke Tanner, daarentegen, komt ondanks zijn korte lontje en gewelddadige uitspattingen soms juist heel erg menselijk uit de hoek. De broederlijke pesterijen over en weer en hun onervarenheid tijdens het bankroven zorgen ervoor dat het lastig is om ze als de slechteriken te zien. Net zo lastig is het om de Texas Rangers als de good guys te beschouwen. Marcus - Bridges in absolute topvorm - is een asociale zuiplap die z'n partner aan de lopende band discrimineert, maar ook hier is sprake van een speciale band die door de jaren heen vorm heeft aangenomen. Deze vier Texanen kennen hun plaats en doen wat ze moeten doen om zich staande te houden gedurende de financiŽle crisis. Deze verfrissende eenvoud maakt Hell or High Water een waardige toevoeging aan de moderne western en de beste sinds No Country for Old Men.

Waarom niet?

Misschien dat Marcus' racistische uitlatingen de tere zieltjes tegen het zere been schoppen, maar verder is er echt geen reden te bedenken waarom je Hell or High Water links zou moeten laten liggen.

Kortom...

Hell or High Water gaat over Texas ten tijde van de financiŽle crisis en zoomt in op enkele mannen die stuk voor stuk zo hun redenen hebben voor de dingen die ze doen. Het is wat het is en verder geen gezeik. Deze simpliciteit - en een onverwachte dosis humor - maakt de film de beste moderne western sinds No Country for Old Men.

Trailer van Hell or High Water