American Honey

“Supersaaie shit? Nope! Sfeervolle trip? Yup!”

Jasper van Oosten
Met American Honey maakt de Britse filmmaakster Andrea Arnold haar eerste film in de VS. Net als in het indrukwekkende Fish Tank bekommert Arnold zich om een jong meisje dat aan de onderkant van de samenleving bungelt en opnieuw plukte ze haar hoofdrolspeelster zo van de straat: de Texaanse studente Sasha Lane had tot dan toe geen enkele acteerervaring, maar is in al haar onbevangenheid bijzonder overtuigend als de 18-jarige Star. Wanneer zij oog in oog komt te staan met de flamboyante Jake (een prima Shia LaBeouf) laat zij zich halsoverkop overhalen om mee op reis te gaan met een groep uitgelaten jongeren. Onder leiding van de weinig sympathieke Krystal maakt de club een ongeorganiseerde trip door Amerika om in allerlei buurten langs de deuren te leuren met tijdschriften. Alles om aan geld te komen voor een beter leven.


Waarom wel?

In de voorbereiding op American Honey is Andrea Arnold zelf op reis gegaan met een soortgelijke groep jonge huis-aan-huisverkopers om zich in hun levensstijl onder te dompelen en dat zie je af aan het resultaat dat op alle fronten naturel overkomt. Ondanks de vaak troosteloze en onheilspellende omstandigheden waarin de jongeren leven en werken, blijven de zomerse beelden sfeervol en is de stemming verre van pessimistisch. Tel daarbij op de pompende en opzwepende hiphop-soundtrack en de film ademt het ultieme groepsgevoel uit, dat zich reflecteert in een aftiteling waarop alle makers simpelweg op alfabet onder elkaar staan.

Waarom niet?

Opnieuw maakt Andrea Arnold gebruik van haar favoriete stijlmiddel: een nagenoeg vierkant-filmbeeld. Waar dit bijvoorbeeld in Fish Tank nog de benauwdheid benadrukte van de situatie waarin de hoofdfiguur zich bevond, is het nu alleen maar jammer dat de weidsheid van Amerika niet mag overkomen op het witte doek. Daarnaast rechtvaardigt de inhoud van deze roadmovie niet de opvallend lange speelduur van bijna drie uur: sommige scènes blijken gaandeweg niet veel meer dan een herhaling van eerdere momenten.

Kortom...

American Honey geeft op treffende wijze het gevoel om mee op reis te zijn met een bende optimistische verschoppelingen, langs veelzijdige bestemmingen en onvoorziene situaties. Tegenover een prima Shia LaBeouf als enige household name is de jonge hoofdrolspeelster Sasha Lane een ware ontdekking.

Trailer van American Honey