Neds (2010) Door de slechte reputatie van zijn familie, wordt het voor John moeilijk op de middelbare school en besluit hij om dan maar bij een bende te gaan

Naar de filmpagina Ga naar de filmpagina

Cijfer

7 van de 10 sterren (16 stemmen)
Jouw cijfer:

Weergegeven resultaten: 1 t/m 6 van 6

Discussie: Neds (2010)

 1. #1
  Producent
  Geregistreerd
  21 December 2007
  Berichten
  15.679

  Standaard Neds (2010)

  Wat vind jij van deze film?

 2. #2
  Producent nieuwsfilm1dct's schermafbeelding
  Geregistreerd
  22 February 2009
  Berichten
  3.250
  7 van de 10 sterren

  Standaard

  Een goede drama film...
  Prima verhaal...
  Prima acteerwerk...
  (geen bekende acteurs...)
  Mooi HD kwaliteit...
  Prima achtergrond muziek (Dolby Digital)...

 3. #3
  Producent Quentin's schermafbeelding
  Geregistreerd
  10 October 2007
  Berichten
  703
  8 van de 10 sterren

  Standaard

  Interessante film.

  De inleiding hierboven klopt niet helemaal. John heeft het inderdaad bepaald niet makkelijk, maar hij doet het goed op school en enkele leraren stimuleren hem hierbij. Hij heeft ook merkbaar plezier in het leren, zijn intelligentie en goede resultaten. Hij is zelfs van plan om door te studeren op de universiteit.

  Het is dus - gelukkig - niet het bekende verhaal van iemand die zogenaamd 'niks anders kan' en wel het slechte pad op 'moet' omdat 'de maatschappij' hem liet vallen o.i.d. Dat sleetse excuus wordt in bepaalde kringen vaak al bij voorbaat aangedragen voor jonge delinquenten. Fout natuurlijk, je hebt altijd een keus, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn.

  Maar John vraagt helemaal niet om een excuus. Na een teleurstellende ervaring, veroorzaakt door de stijve, bemoeizuchtige moeder van een schoolkameraad, loopt hij door het park en ervaart na een aanvaring met een groep hangjongeren hoe het voelt om gevreesd te worden. Vanaf dat moment kiest hij er meer en meer voor om met het groepje tuig op te trekken waarmee hij 'bevriend' is geraakt. Hij kiest er zelfs bewust voor om zich dommer voor te doen dan hij is en begint de leraren te provoceren om in dezelfde klas te komen als zijn veel dommere vrienden. (Via het systeem daar worden de goede leerlingen bij elkaar in de klas gezet, en de kneusjes in een andere).

  Zoals gezegd, John maakt zelf zijn keuzes, en dat is ook juist wat de film interessant maakt. Het is niet de zoveelste film over iemand die slachtoffer van de omstandigheden is en er zelf niks aan kan doen, maar één over een tamelijk zelfbewuste jongen die met vallen en opstaan probeert zijn weg te vinden. Daarbij maakt hij een aantal keuzes. Soms goede, soms foute en soms zelfs misdadige keuzes. Daarbij komt hij er steeds meer achter dat de foute 'makkelijke' keuzes die hem eerst zo leuk leken uiteindelijk toch niet bevallen en niet bij hem passen. Logisch, als je jezelf verloochent door je dommer voor te doen dan je bent, alleen maar om aansluiting bij je zogenaamde vrienden te vinden. De schoen begint dan ook meer en meer te wringen, en John raakt al maar gefrustreerder. Vanaf dat moment zie je de interne druk zich opbouwen als in een snelkookpan. Dat kan niet lang goed gaan natuurlijk...

  Het laatste deel van de film is door sommigen bekritiseerd omdat de escalatie nogal extreem is en de film een 'open' einde heeft.

  Die constatering klopt wel, maar de kritiek deel ik niet. De escalatie past bij de rest van deze vrij gewelddadige film, en hij is goed verklaarbaar. De 'snelkookpan' staat al een tijd te koken voor hij uit elkaar klapt. En dan weet je wat er kan gebeuren. Voorbeelden te over...

  Ook is het aan het eind vrij duidelijk welke weg John uiteindelijk kiest. Een extra scène of finale-tekst waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe het leven verder gaat voor alle personages zou weinig toevoegen en past ook niet erg bij de film.


  Overigens is er wel degelijk maatschappijkritiek, ook al is John niet als willoos slachtoffer neergezet.

  De boodschap is dat dit soort hufterigheid meer en meer de overhand krijgt als er nu niets aan gedaan wordt. Dat dit probleem zich niet alleen in het VK voordoet moge duidelijk zijn. De agressieve etterbakken die de straat onveilig maken kennen we hier ook maar al te goed, en soms gaat het er hier IRL nog erger aan toe.

  Al met al een interessante, zei het rauwe en soms ongemakkelijke film. Het is wel een aanrader voor wie het onderwerp interesseert, niet als je vermaak of ontspanning wilt.

 4. #4
  Figurant
  Geregistreerd
  1 July 2012
  Berichten
  57
  6 van de 10 sterren

  Standaard

  goede film, maar een beetje slap einde

 5. #5
  Producent Tarkus's schermafbeelding
  Geregistreerd
  19 June 2005
  Berichten
  3.542
  3 van de 10 sterren

  Standaard

  Niet echt m'n ding deze film.
  Vind hem nogal traag en soms wat saai, en is het verhaal op zich wel interessant.
  Wel heel gewelddadig soms.

 6. #6
  4 van de 10 sterren

  Standaard

  Gewelddadige film over "Downhill" gaan. Niet echt mijn ding. Hoe jammer het ook is dat dingen in het leven zo kunnen gaan, men maakt toch zijn eigen keuzes vind ik.

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •