Keizer Kuzco

“”

De titel is helaas niet erg uitnodigend en het verhaal in eerste instantie misschien ook niet, maar schijn bedriegt: 'Keizer Kuzco' is zeer vermakelijk. Kuzco is eigenlijk een vervelend snotjoch dat altijd zijn zin doordrijft, ook al gaat dat ten koste van anderen. Wanneer hij van gedaante verwisselt en gevangen zit in het lijf van een lama, heeft hij niet zoveel meer te vertellen. De goedaardige boer Pacha, wiens huis Kuzco nog dreigde te laten slopen, wil hem helpen zijn weg terug naar zijn paleis te vinden. Pacha blijft Kuzco zelfs helpen, ondanks alle streken die hem worden geleverd.

Terugkeren naar het paleis lijkt op zich niet zo moeilijk, maar wel wanneer twee mensen je achterna zitten. De lelijke en gemene Yzma en haar domme assistent Kronk willen Kusco alsnog vermoorden zodat zij ongestoord over zijn keizerrijk kunnen heersen.

In de Engelstalige versie 'The Emperor's New Groove' heeft John Goodman de stem van boer Pacha ingesproken. Zijn stem past wonderbaarlijk goed bij het personage. Het lijkt of Pacha daadwerkelijk gebaseerd is op John Goodman. In de Nederlandse versie mogen wij genieten van Jack Wouterse, die het ook niet onaardig doet. Roeland Fernhout neemt de stem van Keizer Kuzco voor zijn rekening en Simone Kleinsma laat de gemene Izma fantastisch goed overkomen. De grappige assistent Kronk is ingesproken door de komiek Erik van Muiswinkel. Dit keer moet gezegd worden dat de Nederlandstalige versie niks afdoet aan de film.

'Keizer Kuzco' moet het in de bioscopen opnemen tegen de computer geanimeerde 'Shrek' van DreamWorks. Daar zal dit moderne sprookje nog een hele kluif aan hebben. Hoewel de film niet veel verschilt van wat we van Disney gewend zijn en men tegenwoordig in de ban is van computeranimaties, moet 'Keizer Kuzco' haast wel een succes worden. Dit moralistische sprookje is uiteraard niet alleen voor kinderen.

Annemiek van Munster