The Love Letter

“”

Mrs. Steven Spielberg, oftewel Kate Capshaw, had bij de totstandkoming van deze film een dikke vinger in de pap. Naast de hoofdrol nam ze namelijk ook een deel van de productie voor haar rekening.

Het verhaal in 'The Love Letter' is eenvoudig en draait voornamelijk om Helen (Kate Capshaw) en een anonieme liefdesbrief. Helen is de eigenares van een boekenwinkel. Ze heeft drie personeelsleden in dienst: de zaakmanager Janet (Ellen DeGeneres), de knappe student Johnny (Tom Everett Scott) en het lieve tienermeisje Jennifer (Julianne Nicholson).

Wanneer Helen op het werk tussen de kussens van haar bank een anonieme liefdesbrief vindt, start de zoektocht naar de geheime aanbidder. Helen, die normaliter weinig op had met romantiek, raakt in de ban van de brief. Ze vraagt zich af of de schrijver haar sullige oude vriend George is of toch de jeugdige Johnny. Waarom loopt laatstgenoemde anders opeens rond met ontbloot bovenlijf?

De boel loopt uit de hand wanneer ook anderen in Helens omgeving de brief bij toeval vinden. Voortdurend is de desbetreffende vinder er direct van overtuigd dat de brief aan hem of haar is gericht. Misverstanden, argwaan en spontane vlinders zijn het gevolg. Wanneer de daadwerkelijke schrijver uiteindelijk zijn identiteit onthuld, hebben heel wat bekentenissen de revue gepasseerd en zijn vriendschappelijke banden aangehaald.

Als een al dan niet poëtisch verhaal op een papiertje het middelpunt van een film vormt, dient het script wel erg goed in elkaar te zitten wil het indruk maken. Een tekst alleen maakt immers geen filmisch verhaal. Helaas is Chan daar niet al te best in geslaagd. Wat een romantische komedie had moeten zijn, is verworden tot iets pretentieloos: niet komisch en nauwelijks romantisch. Ongeloof en teveel toevalligheden zijn hiervan de oorzaak.

De cast doet er alles aan om 'The Love Letter' toch aantrekkelijk te maken. Capshaw weet als Helen evenwicht te vinden in het zijn van een feeks dan wel een engel. Ellen DeGeneres is als vanouds: impulsief en amicaal, rechtstreeks uit haar eigen televisieshow weggelopen. En een opvallende verschijning is Julianne Nicholson. Als kwetsbaar en smachtend tienermeisje weet vooral zij de steun van het publiek voor zich te winnen.

Toch komt het acteerwerk niet helemaal uit de verf. Het ontbreekt aan continuïteit en overredingskracht. De montage werkt niet mee en ook de muzikale ondersteuning laat soms te wensen over. Hierdoor wordt 'The Love Letter' een film die enkel bij wijze van misverstand een bezoek waard is.

Femke Dusée