Drift

“”

Opvallend zijn de vele nieuwe gezichten in 'Drift. En alhoewel onervaren, de jonge acteurs blijven verrassend sterk overeind. Vooral hoofdrolspeelster Christel Oomen (Sammy) is zeer overtuigend. Net als haar filmbroer Dragan Bakema (Jacob) en haar filmvriendin Maud Dolsma (Liesbeth) is zij geschoold aan de Vooropleiding Theater in Groningen. De acteurs geven het verhaal precies wat het nodig heeft: een sterke invulling van de karakters.

Van de plot moet de film het niet echt hebben. Het dagelijks leven rijgt zich aaneen met gebeurtenissen uit...het dagelijks leven. Sammy doet haar best op school en Jacob verdient op onorthodoxe wijze zijn geld door afgekeurde partijen vlees door te verkopen aan gruizige snackbarretjes. Waar Sammy dan weer haar patatje stoofvlees gaat eten.

Nee, dan de karakters. Sammy is een krachtige meid die, soms impulsief, recht op haar doel af gaat. Jacob is net zo sterk en verdient de kost èn verzorgt zijn zus. Ze lijken beiden te beseffen dat ze er alleen voorstaan en dat maakt hen strijdbaar en drijft hen in elkaars armen. Hun innnige broer-zus relatie en het voortdurende spel van aantrekken en afstoten is de rode draad in de film.

Pas als Sammy beseft dat er meer is tussen brommer en magnetronspaghetti, wordt hun relatie op de spits gedreven. Ze leert sneller dan haar lief is hoe de wereld in elkaar zit en Jacob raakt zo zijn kleine zusje kwijt. Of, zoals een van zijn motorvrienden hem treffend uitlegt: 'De enige mensen die klein blijven zijn lilliputters'. De ontknoping van het verhaal is in de lijn van de film; niet groots en bombastisch maar naar de menselijke maat. En dat is precies het sterke punt van 'Drift'. Het leven van de hoofdpersonen is dramatisch genoeg en behoeft op het eind geen konijn uit de hoge hoed.

'Drift' is een sociaal drama enigszins in de stijl van 'Wilde Mossels'. Rauw en ongepolijst en hoogstwaarschijnlijk geen knaller die door de grote massa nog eens op video nagezien gaat worden. Daarvoor zitten er te weinig ontploffende auto's of pistooldragende helden in. De helden in dit verhaal worstelen met hun gevoelens en het leven. Het is een goed gemaakte film. De dialogen zijn sterk en levensecht, soms wat in de weg gezeten door het Amsterdam-Zuid accent van beide hoofdrolspelers. Maar samen met de realistische filmstijl en het goede acteerwerk, is de film zeker de moeite van het bekijken waard.

Gert-Jan Munk