Minoes

“”

'Minoes' is een kinderfilm die lang niet alleen voor kinderen geschikt is. Jong en oud, dik en dun, groot en klein, wordt blij van deze heerlijke film. De film is een waardige Nederlandse tegenhanger van 'Harry Potter'. Het uitstekende scenario zorgt voor een stevig fundament en ook de uitvoering is dik in orde.
Nu konden Bos en Bos natuurlijk gebruik maken van het prachtige boek, maar het blijft een zegen dat de humor en originaliteit van het origineel in de film bewaard is gebleven.

'Minoes' is humoristisch en origineel, maar ook aanstekelijk, vertederend, grappig en onderhoudend. 'Minoes' heeft alles in huis; een goed scenario, goed camerawerk, goedgekozen dialogen en de juiste special effects. En niet te vergeten: goed spel. De film beschikt over een cast die prachtig spel levert. Als de verlegen journalist Tibbe zien we cabaretier Theo Maassen. Na Hans Teeuwen in 'Jezus is een Palestijn'( van Lodewijk Crijns) waagt ook Maassen zich aan een rol op het witte doek en dat doet ook hij zeer geslaagd. De rol van Minoes, een poes in het lichaam van een mens, wordt overtuigend gespeeld door Carice van Houten. Zij zet een charmante jonge vrouw neer, die haar lippen aflikt als ze vis ziet, begint te sissen als ze in gevaar is en die kopjes geeft als ze het naar haar zin heeft.

Minoes komt per toeval bij Tibbe terecht. Hij vindt haar eerst maar vreemd, maar ziet dan de voordelen die Minoes te bieden heeft. Juffrouw Minoes was een poes en is van binnen nog steeds poes. Daardoor kan ze met poezen communiceren en hoort ze al het laatste nieuws uit het stadje Killendoorn. Dit komt Tibbe goed van pas, aangezien hij op het punt staat ontslagen te worden als journalist. Minoes wordt zijn persoonlijke assistent en Tibbe schrijft de stukken van zijn leven. De productieve samenwerking duurt voort tot Minoes de sluwe fabrieksdirecteur Meneer Ellemeet (Pierre Bokma weer eens als heerlijke slechterik) beschuldigt van allerhande slechte plannetjes. Tibbe gelooft niet dat Ellemeet, weldoener van de stad, voorzitter van de vereniging voor dieren, schuldig is. Het verhaal neemt dan wat extra vaart en de spanning neemt toe.

Het is even wennen om katten te horen praten met de stemmen van Wim T. Schippers, Katja Schuurman, Paul Haenen en Hans Teeuwen. Het is ook even wennen om Carice van Houten als vrouw te zien die kopjes geeft en in bomen springt en Theo Maassen te zien stuntelen als een verlegen jongen. Maar het went snel en tel het goede spel op bij een prachtig scenario bij op, goede dialogen en vooral veel humor en je hebt dé kerstfilm van 2001. Of, is dat toch Harry Potter?

Liselotte Linthorst