The Green Mile

“”

Aan de hand van een flashback wordt in 'The Green Mile' het levensverhaal van Paul Edgecomb uit de doeken gedaan. Edgecomb (Tom Hanks) blijkt in de jaren dertig als gevangenisbewaarder werkzaam te zijn geweest in de Cold Mountain gevangenis. Hij zwaaide de scepter op de afdeling 'Death Row'. Deze gang waar ter dood veroordeelden op hun executie zaten te wachten heette ook wel 'de groene mijl'. Vernoemd naar het groene linoleum waarover de gevangenen hun laatste schreden maakten.

Het jaar 1935 werd dankzij twee opmerkelijke gebeurtenissen voor Edgecomb onvergetelijk. Zo had hij te kampen met een zeer pijnlijke urineweginfectie die hem belette zijn werkzaamheden naar behoren uit te oefenen, en maakte hij kennis met John Coffey (Michael Clarke Duncan). De band die vanaf de eerste ontmoeting tussen hen beide ontstond, had grote consequenties voor het verdere verloop van Edgecomb's leven.

Nadat Edgecomb verschillende malen getuige was van Coffey's bovennatuurlijke kwaliteiten, begon hij aan diens schuld te twijfelen en werd zijn vertrouwen in het rechtssysteem op de proef gesteld. Het werd hem duidelijk dat schijn bedriegt en wonderen wel degelijk kunnen gebeuren.

Ondanks de wonderlijke dingen die erin voorkomen is Darabont erin geslaagd van 'The Green Mile' een aannemelijke film te maken. Bovennatuurlijke gebeurtenissen ogen natuurlijk en onmogelijkheden worden mogelijk: in 'The Green Mile' wordt fictie onmiskenbare werkelijkheid. De kijker zal in eerste instantie laconiek reageren op Coffey's gave, maar accepteert deze binnen afzienbare tijd als natuurgetrouw. De oorzaak hiervan ligt vooral in de overtuigingskracht van de acteurs.

Darabont mag zich gelukkig prijzen met zijn cast voor de 'The Green Mile'. Prachtig acteerwerk zorgt ervoor dat zelfs de grootste misdadiger iets humaans over zich krijgt. Tom Hanks schittert in de rol van Paul Edgecomb en ook Michael Clark Duncan staat als John Coffey zowel letterlijk als figuurlijk zijn mannetje. Zijn indrukwekkende gestalte komt hem in deze film uitstekend van pas, doordat zijn omvang op een alles behalve integere wijze contrasteert met zijn denk- en gedragspatroon. Als kijker zou je haast geloven dat Duncan zelf óók liever met het licht aan slaapt.

De lengte van 'The Green Mile' schrikt veel filmkijkers af, maar dit blijkt nergens voor nodig. Op geen enkel moment ontstaat de indruk dat het allemaal wel erg lang duurt. Het is te danken aan het vakmanschap van regisseur Frank Darabont dat 'The Green Mile' van het begin tot het einde weet te boeien.

Femke Dusée