Galaxy Quest

“”

Sigourney Weaver is geen onbekende binnen het sciencefiction genre. In 'Galaxy Quest' zien we haar het genre echter enigszins belachelijk maken. Samen met Tim 'Home Improvement' Allen en Alan Rickman, spelen ze acteurs uit de oude sciencefiction tv-serie 'Galaxy Quest' die wel erg veel overeenkomsten toont met 'Star Trek'.

Het verhaal begint met een fragment uit de serie 'Galaxy Quest', die in 1982 na vier seizoenen niet meer werd opgenomen. Na achttien jaar leven de acteurs nog steeds van conventies waarin zij in de kostuums van hun vroegere personages optreden. De onderlinge sfeer is echter niet meer zoals vroeger. Jason Nesmith (Tim Allen), hoofdrolspeler Commandant Taggert uit de originele serie, is de enige die nog tevreden is met het etiket dat hem is opgeplakt. De rest ergert zich aan zijn arrogantie en aan hun eigen personage dat hen achtervolgt.

Wanneer Jason met een kater wakker wordt, staat er een groepje buitenaardse wezens voor de deur. De wezens vragen hem mee te gaan naar hun ruimteschip om hen te helpen in hun strijd tegen de kwaadaardige Generaal Sarris. Langzaam beseft hij dat het niet om een nieuwe show gaat; hij besluit mee te gaan en weet de rest van de acteurs over te halen ook mee te gaan.

De ruimtewezens denken dat de serie documentatiemateriaal is en zien de acteurs als hun grote voorbeeld bij het voeren van ruimte-oorlogen. Hun ruimteschip is een exacte kopie van het schip waarin de acteurs achttien jaar geleden schitterden. De acteurs worden meteen achter het roer van het schip gezet. Dit gaat natuurlijk lang niet zo goed als de ruimtewezens verwachtten: na hun eerste confrontatie met Generaal Sarris is hun schip al dringend aan reparatie toe.

Wanneer het transportsysteem defect blijkt te zijn, kunnen ze zelfs niet eens terug naar huis keren. Ze moeten zich maar berusten in hun situatie en helpen mee met het zoeken van de grondstoffen die nodig zijn om het schip te repareren. Dit brengt hen van de ene bizarre situatie naar de andere. Langzaam maar zeker accepteren de acteurs dat ze in realiteit beleven wat ze vroeger in de serie slechts speelden.

Het schip en de personages uit 'Galaxy Quest' komen grotendeels overeen met dat in 'Star Trek'. Dit geeft de film een humoristisch karakter dat nog eens wordt aangevuld door de geestige situaties die de personages in hun nieuwe werkelijkheid meemaken. Echt hilarisch wordt de film nergens, daarvoor zijn de meeste scènes te vlak en weinig origineel. Er valt veel te genieten, maar wel op de voorwaarde dat je niet vies bent van sciencefiction.

Joseph Veerman