Waar is het paard van Sinterklaas?

“De wereld van Winky”

Jesse Heijnis
De vakantiefilm Het paard van Sinterklaas was de herfstverrassing van 2005. Niet minder dan 350.000 mensen werden verleid tot het kopen van een bioscoopkaartje. Een jaar later werd de film nogmaals in roulatie gebracht en belandde de schappelijk geprijsde DVD onder vele kinderschoenen. Dat er nu een 'Paard part II' verschijnt, mag dan ook geen verrassing heten. Gelukkig draait alles opnieuw om Winky met haar ondeugende snoet en het dito gedrag, want wat dat paard en z'n Sint verder uitspoken, is iets voor de laatste tien minuten.


In deel een was de wereld van Winky er nog eentje van het onbekende Nederland, met al z'n aparte gewoontes en gebruiken. Sinterklaas en diens feest waren een groot mysterie en vonden pas na velen misverstanden het hart van Winky. In de nieuwe film kan alleen het fenomeen 'verjaardagstraktatie' haar nog verbazen. Uiteindelijk brengt kroepoek uitkomst.

Maar nieuwe verrassingen liggen op de loer. Sinds de Sint weg is, mag Winky namelijk zijn paard verzorgen. Erop rijden mag nog niet. En dus aait ze, op de weg van en naar huis, gemoedelijk het frame van haar fietsje. Als ze te horen krijgt dat ze vanaf haar eerstvolgende verjaardag wl ritjes mag gaan maken, kan Winky haar geluk niet op. Totdat blijkt dat er eerst gelest moet worden op een pony. Sip maakt ze haar rondjes op het 'net-niet-paard'.

Maar Winky zou Winky niet zijn, als ze niet het lot in eigen handen neemt en toch weer stiekem op de rug van haar favoriete schimmel klimt. Het gaat haar goed af, totdat er een hond verschijnt en het paard in paniek de benen neemt. Dat die hond van haar nieuwe vriendje Bram is, helpt ook niet echt mee. Allebei zijn ze boos en demonstratief schuiven ze de volgende dag hun schoolbankjes ver uit elkaar.

Het zijn steeds die kleine reacties die Waar is het paard van Sinterklaas? zo leuk maken. Kinderen zullen het begrijpen, ouders kunnen erom lachen. Als je Winky Wong binnen je gelederen hebt, hoef je ook niet uit te pakken met larger than life actieavonturen. Alles wat ze hoort en ziet, is even nieuw, prachtig of spannend. En zo weten regisseuse Mischa Kamp en scenarioschrijfster Tamara Bos het ook te brengen: met simpele, maar alleszeggende beelden en teksten.

De wereld van Winky is klein, knus en alledaags. Hier en daar is er een onschuldig probleempje, maar pure slechtheid bestaat niet. In plaats daarvan zijn er alleen maar onhandige ongelukjes. Even wordt de luchtigheid doorbroken, als oom Siem na een vruchteloze zoektocht ongevoelig opmerkt dat het beest niet zomaar verdwenen kan zijn: "Dan moet er toch ergens een groot, dood, paard liggen?" Beteuterd kijken Winky en Bram hem na. Maar ze begrijpen dat het goed komt.