Revolutionary Road

“Desperate Housewife”

Arjan Welles
Als je echt zin hebt in een potje cynisme dan zou je Revolutionary Road kunnen bestempelen als een logisch vervolg op Titanic, maar dan in het geval dat Jack en Rose wel samen met elkaar het vaste land hadden bereikt. Dan waren ze getrouwd en bleek uiteindelijk toch alles niet zo rooskleurig uit te pakken als ze hadden uitgedacht. Zo gaan dat soort dingen namelijk in het echte leven. Deze gedachte wordt vooral ingegeven door het feit dat Revolutionary Road de eerste film is sinds Titanic waarin Kate Winslet en Leonardo DiCaprio weer samen te bewonderen zijn. Een groter contrast met het mierzoete scheeps/liefdesdrama is haast niet te bedenken. Maar wat is Revolutionary Road pijnlijk prachtig.


Dit keer was het de man van Winslet, American Beauty-regisseur Sam Mendes, die de twee voormalige drenkelingen weer samenbracht. Zowel Winslet als DiCaprio hadden genoeg van het stempel dat ze opgeplakt hadden gekregen na het succes van Titanic en wilden even niet samen in een film komen opdraven. Er was wel een heel goed script nodig om de twee ex-tortelduifjes weer samen op het witte doek te krijgen. Justin Haythe wist met zijn tweede, maar rake scenario de roman van Richard Yates naar film te vertalen en hiermee indirect ook Winslet en DiCaprio weer samen te brengen.

Revolutionary Road speelt zich af in de jaren '50. Winslet is April een ambitieuze actrice die tijdens een feestje de brutale Frank (DiCaprio dus) tegen het lijf loopt. Aan de romance die tussen de twee ontstaat besteedt Mendes vrijwel geen tijd. We zien het stel jaren later getrouwd terug. Frank en April wonen in een buitenwijk ergens in Connecticut en hebben twee kids in de voortuin rennen. Van de acteerplannen van April is niet veel terecht gekomen en Frank is een ingedutte maar riant betaalde kantoorslaaf geworden. Het stel ziet er voor de buitenwereld gelukkig en haast perfect uit, maar wordt achter de vitrage verscheurd door een knagend verlangen dat het leven mooier en uitdagender kan.

Want zo suf en gewoontjes als hun buren willen ze beslist niet worden. April heeft het in haar hoofd gehaald om naar Parijs te verhuizen en daar een baan te gaan zoeken. Frank kan dan thuis blijven, voor de kinderen zorgen en alle boeken lezen die hij nog wilde lezen. Voor een huisvrouw halverwege de vijftiger jaren zijn Aprils plannen veel te ambitieus en vooruitstrevend. Ze heeft het hele plan al helemaal uitgedacht en hangt het aan de grote klok. Hun vrienden vinden het allemaal maar niets al laten ze dit niet merken.

Rol gemaakt voor Winslet
Mendes en Haythe hebben er verstandig aan gedaan het verhaal niet naar het nu te vertalen. Het is juist de bekrompen tijdgeest die de teloorgang van een huwelijk en de daaraan vastgelijmde dromen des te ingrijpender maakt. Revolutionary Road is een prachtig, enigszins dromerig gefilmd liefdesdebacle geworden waarin vooral Winslet van manlief Mendes de kans heeft gekregen zich helemaal op haar rol te storten. Deze rol is voor haar gemaakt en haar casting is niet zomaar even een cadeautje van haar echtgenoot. DiCaprio schittert weliswaar een stuk minder maar staat evenwel prima zijn mannetje. Het knappe is dat de twee tijdens de romantische scènes net zo'n sterke chemie hebben als tijdens het vele geruzie.

Als Mendes het coda inzet en alles en iedereen verloren lijkt, blijkt er een haast masochistische melancholiek te schuilen in al deze ellende. Deze zet je af tegen je eigen bittere ervaringen en hiermee drukt de regisseur precies op de juiste knoppen én op de zere plekken van zijn publiek. In Revolutionary Road is er geen sprake van de magische filmliefde zoals deze te zien is in de Hollywoodfilms die uitkwamen in de periode waarin dit drama zich afspeelt. Je wordt met de neus op de feiten gedrukt. Het gras is elders altijd groener maar blijft onbereikbaar. Liefde en pure haat liggen dicht bij elkaar en vloeien naadloos in elkaar over. Maar beide kunnen zielsveel pijn doen.