I Love You, Man

“De bromantische man-dates van Paul Rudd”

Michelle Iwema
Na bijrollen in The 40 Year-Old Virgin, Knocked Up en een hoofdrol in het hilarische Role Models, lijkt acteur Paul Rudd de ongekroonde koning te zijn geworden van de 'bromantic' comedy - romantische komedies voor mannen.


In I Love You, Man speelt Rudd de sympathieke Peter, die op het punt staat met zijn vriendin te trouwen. Hij lijkt alles voor elkaar te hebben, maar bij een bruiloft hoort een getuige. En hoewel Peter een aardige vent is, heeft hij geen vrienden. Eerder heeft Peter er niet bij stilgestaan maar met de deadline van de bruiloft in het vooruitzicht, besluit hij de tijd is aangebroken voor een verandering.

Peter gaat op zoek naar een best buddy. Na een reeks mislukte 'man-dates', vindt hij deze in Sydney (Jason Segel). Deze bachelor in hart en nieren is zijn tegenpool maar iemand met wie Peter ook kan lachen en praten. De twee zetten samen de bloemetjes buiten, maar daar begint Peters verloofde zich nogal aan te ergeren. Vooral wanneer Peter op de vooravond van zijn bruiloft twijfels krijgt over de trouwplannen.

Pijnlijke zoektocht
De ontspannen en geloofwaardige interactie tussen Segal en Rudd maken I Love You, Man tot een succes. Bovendien is het uitgangspunt vrij origineel: vrouwen maken gemakkelijk een nieuwe vriendin, maar voor mannen is de klik er, of niet. De 'man-dates' laten goed zien hoe vreselijk pijnlijk het zoeken naar een vriendschap voor een man kan zijn. Een leuke cameo komt van een date die denkt dat er sprake is van een echt romantisch afspraakje.

Regisseur John Hamburg, die eerder verantwoordelijk was voor Along Came Polly, gaat soms de sentimentele kant op, maar slaat nergens te ver door. Datzelfde geldt voor de onderbroekenlol. De balans tussen de hoofdpersonen is daarbij erg belangrijk. Segal is uitbundig waar Rudd ingetogen is, zonder dat de personages eendimensionaal worden of op de zenuwen gaan werken.

Jaren geleden werden tieners overal ter wereld een beetje verliefd op Rudd toen hij love interest speelde in Clueless - ja, dat was hij. Gek genoeg maakte hem dat toen niet tot een leading man in romantische komedies. Of dat een bewuste keuze was of dat Hollywood nog niet op hem zat te wachten, één ding is zeker: in dit genre is hij helemaal op zijn plaats.